Leerplicht of leerrecht?

Vandaag is de dag van de leerplicht met als thema ‘vertel je verhaal’. Wethouder Renske Helmer ging bij ons in gesprek met een aantal entree studenten, leerplichtambtenaren, GGD en collega’s. Na een introductie van Folkert Potze, directeur Techniek, vertelden studenten hoe zij de hulp van onze collega’s en de ambtenaren leerplicht ervaren.

Wethouder Helmer en Folkert Potze gaven een positieve aftrap door het niet te hebben over leerplicht, maar over het recht op onderwijs en leerrecht. De indrukwekkende verhalen van de studenten onderstreepten deze introductie.

Leerplicht wordt vaak gezien als een bedreiging; ‘je krijgt dan een boete of een taakstraf’. De studenten vertelden dat gesprekken met de leerplichtambtenaren niet erg zijn; ‘ze geven je een duwtje in de goede richting’. Ook de studenten zouden daarom liever zien dat we het voortaan hebben over leerrecht in plaats van leerplicht. Want door de samenwerking van de leerplichtambtenaren, de GGD en onze collega’s van de entree opleidingen en het expertisecentrum, krijgen de studenten een doel in hun leven. Dat blijkt de belangrijkste motivator te zijn om naar school te gaan.

Vacatures

Je kunt ook altijd een open sollicitatie insturen.
     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten