De eerste groep zij-instromers (carrièreswitchers) in de zorg bij Pluryn is afgelopen maand, na een intensief oriëntatietraject van 6 weken bij de zorginstelling, gestart met een BBL-traject Maatschappelijke Zorg.

Deze leerroute is tot stand gekomen in samenwerking met Pluryn, ROC Nijmegen en ROC Rijn IJssel. Het initiatief is in het zonnetje gezet door Zorgpact en uitgeroepen tot Koploper!

Docenten van ROC Nijmegen en Rijn IJssel, en werkbegeleiders van het leerbedrijf (Pluryn) hebben samen vorm gegeven aan het onderwijs van dit oriëntatietraject op locatie. De deelnemers vervolgen het traject op dit moment als regulier BBL-student Maatschappelijke Zorg op niveau 4. 

Flexibel leren

De opleiding Maatschappelijke Zorg heeft in aansluiting op het oriëntatietraject een doordacht onderwijsconcept ontworpen, waarin BBL-studenten individueel of in leergroepen werken aan leertaken. Deze leertaken, gebundeld in onderwijseenheden, leiden de student naar de bestaande examens van het Consortium MBO. 

Het jaarklassensysteem heeft plaatsgemaakt voor een afwisseling van zelfstandig werken, samenwerken in leergroepjes of in een intervisiegroep, korte hoorcolleges, trainingen en workshops. Docentcoaches begeleiden de student gedurende de lesdag. 

Carriereswitchers nemen vaak kennis, werk- en levenservaring mee. Het opleidingstraject sluit hierop aan, waardoor de opleiding mogelijk in een hoger tempo kan worden doorlopen. De student kan meer eigen verantwoordelijkheid nemen en maakt zijn eigen keuzes uit het onderwijsaanbod.

Koploper

De nieuwe opleidingsroute behoort nu tot de Kopgroep van Zorgpact. Het initiatief van Pluryn kreeg zo een dikke pluim. De Kopgroep is een community van koplopers: innovatieve samenwerkingsprojecten waarin zorg- en welzijnsinstellingen, scholen en overheden met concrete resultaten anderen inspireren.

Komende jaren worden ruim 100.000 vacatures in de zorg verwacht. Met deze nieuwe route waarmee carrièreswitchers worden aangesproken, leidt Pluryn in samenwerking met beide ROC’s goed-gekwalificeerde medewerkers op. 

Pluryn heeft veel veertigers en vijftigers aangenomen voor het traject. Meer dan de helft van de deelnemers is man.

Nauw betrokken vanuit ROC Nijmegen zijn onder meer Trudie Wolf, Vivian Roppe en Fieke Snijders.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten