Moeite met voorlezen van je kind? Geen sollicitatiebrief kunnen schrijven? Voor tweeënhalf miljoen volwassenen in Nederland is het realiteit. In de Week van de Alfabetisering van 4 t/m 10 september organiseert ROC Nijmegen met diverse partners activiteiten die dit probleem én de oplossing onder de aandacht brengen.

Activiteiten Week van de Alfabetisering

Wethouder Renske Helmer-Englebert van Onderwijs opent de week op maandag 4 september om 9 uur in het Nijmeegse gemeentehuis. Daarna gaan cursisten en ambassadeurs van ROC Nijmegen de straat op om winkelend publiek voor te lichten over laaggeletterdheid. Ook is er een marktkraam met informatie over cursussen Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden die inwoners van de regio voor een laag bedrag kunnen volgen. Op www.weekvandealfabetisering.nl staan alle activiteiten in Nijmegen en omstreken.

Week van de Alfabetisering 2017 ROC NijmegenTaalhelden

Op de Dag van de Alfabetisering op 8 september vindt de Gelderse Taalheldenverkiezing plaats. Cursist en ambassadeur Hans Kasser en docent/ taalbegeleider Mia Pouwels zijn hiervoor genomineerd vanuit het ROC. In de dagelijkse praktijk en tijdens de Week van de Alfabetisering werkt de onderwijsinstelling samen met onder andere Bibliotheek Gelderland Zuid, Stichting Lezen en Schrijven, Step (Steunpunt Taal, Educatie en Participatie), GGD, Tandem, Stips, Pabo en gemeente Nijmegen.

Aanbesteding

Na een succesvolle aanbestedingsprocedure mag ROC Nijmegen de komende twee jaar, met optie tot verlenging t/m 2021, de cursussen Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden voor de gemeenten in het Rijk van Nijmegen verzorgen. Met de aanbesteding kan het onderwijsinstituut nog meer laaggeletterde volwassenen op weg helpen met leren lezen en schrijven.

Taboe

Voor volwassenen die niet kunnen lezen en schrijven is de stap naar een cursus vaak moeilijk. Laaggeletterdheid is nog teveel een taboe. Tweeënhalf miljoen mensen in Nederland tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Deze mensen functioneren veel beter als zij mee kunnen doen. Zo zegt een van de cursisten: “Ik ben pas vrijwilligerswerk gaan doen nadat mijn zelfvertrouwen tijdens de cursus was gegroeid.”
De Week van de Alfabetisering wil laaggeletterden en professionals bewustmaken van de impact van laaggeletterdheid en scholing, en het taboe van laaggeletterdheid doorbreken. Meer informatie vind je op Volwasseneneducatie.

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten