De Opleidingsschool ‘Beroepsonderwijs Nijmegen’ heeft voor de komende drie jaar een subsidie van tenminste €500.000 gekregen om het Opleiden in de School verder vorm te geven. De Opleidingsschool is een samenwerking tussen ROC Nijmegen, de HAN ILS (de lerarenopleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), HAN Sport & Bewegen (S&B) en Marant.

Aankomende docenten samen opleiden

Het doel van de Opleidingsschool is in de eerste plaats aankomende (v)mbo-docenten gezamenlijk op te leiden. Dit doet ROC Nijmegen door studenten van de lerarenopleidingen van de HAN ILS bij de diverse mbo-opleidingen stage te laten lopen en onderzoek te laten doen. Ook werkt ROC Nijmegen samen aan het werkplekcurriculum van de HAN ILS- en HAN S&B studenten. Zo bereiden we samen aankomende docenten zo goed mogelijk voor op het werken in het mbo.

Peter van Mulkom, CvB-lid ROC Nijmegen: “Als ROC Nijmegen kennen wij het belang en het grote leereffect van een goede stage voor onze eigen mbo-studenten. Wij vertellen aan onze werkvelden wat een stagiair kan bijdragen aan de ontwikkeling van een bedrijf. In het geval van de Opleidingsschool is de wereld omgekeerd en zijn wij dat werkveld. Wij kunnen een bijdrage leveren aan de opleiding van de betreffende HAN-studenten (en mogelijk onze toekomstige docenten), maar ook wij kunnen veel van hen leren en inspiratie opdoen. Zo houden we elkaar scherp en blijven we gericht op de toekomst van zowel onze studenten als docenten.”

Mbo-docenten ondersteunen bij hun vak

Daarnaast ondersteunt de Opleidingsschool beginnende én zittende mbo-docenten in hun professionalisering en het effectief uitoefenen van hun vak. Onder andere via een coachingstraject voor startende docenten en workshops voor de oude rotten in het vak. Het doel is docenten start- en vakbekwaam laten worden en blijven, en met aandacht, respect en passie een voorbeeld laten zijn voor hun studenten.

Régie Driessen, Programmamanager Samenwerkingsverbanden HAN: “We zijn trots dat het Ministerie van OCW een positieve beschikking heeft gegeven op de aanvraag voor de aspirant-status van ‘Opleidingsschool’ van ROC Nijmegen en de HAN. Dit biedt de mogelijkheid om medewerkers van de HAN en ROC Nijmegen intensief te laten samenwerken. Samenwerken bij de begeleiding van studenten op de werkplek, de begeleiding van startende docenten, het ontwikkelen van een werkplekcurriculum en het uitvoeren van praktijkonderzoek. Zo worden de opleidingen van HAN uitgedaagd om de opleiding te optimaliseren voor het beroepsonderwijs. Met de toekenning van de ‘Opleidingsschool’ ligt er een basis om samen te werken aan de beste docent in het beroepsonderwijs en daarmee aan het beste beroepsonderwijs in de regio.”

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten