Een training voor sociale weerbaarheid, een onderzoek om je leefstijl te testen, een persoonlijke coach, toegang tot maatschappelijk werk of jeugdzorg. Allemaal voorbeelden die vallen onder het vignet psychosociaal welbevinden, een onderdeel van de Gezonde School. Dat dit bij ROC Nijmegen dik in orde is, bleek begin deze maand toen de school dit themacertificaat ontving voor alle locaties.

Dik verdiend

Voor Maria Heijna, teammanager bij het Expertisecentrum Studentbegeleiding, is dit geen verrassing. “We hebben ‘m dik verdiend. We doen goede dingen op dat gebied.” Volgens Maria is er de juiste en passende begeleiding voor iedere student. “We hebben daarvoor een prachtig systeem: begeleiden op maat (BOM)”. Zo heeft iedereen een studieloopbaanbegeleider (SLB’er), een eerste aanspreekpunt. Als deze SLB’er een probleem constateert of de student zelf met een probleem komt, kan de SLB’er schakelen met de trajectbegeleider. “De trajectbegeleider is de spin in het web. Hij/zij heeft het overzicht. Ik zie de trajectbegeleider als een soort ‘huisarts’. Hij heeft veel kennis maar ook allerlei doorverwijsmogelijkheden. Bijvoorbeeld naar ons expertisecentrum”, aldus Maria. Ze benadrukt dat de school geen zorginstelling is. “Wij begeleiden studenten. En we zijn er niet om de problemen van de student op te lossen. Het uitgangspunt is dat de student zelf zijn problemen kan oplossen of leert hanteren.”

Trots

Ook voor Bert Cleij, regisseur Gezonde School, kwam het extra vignet niet als een verrassing. Tenminste, niet nadat hij de aanvraag had gedaan. “Ik wist wel dat er veel gebeurde maar dat we zoveel in huis hebben, werd me pas duidelijk toen ik ermee bezig was. Daar mag het ROC best trots op zijn. We hebben een goede begeleidingsstructuur opgezet waarin het verzuimbureau en het expertisecentrum een belangrijke rol spelen. En vergeet onze externe partner, de GGD, niet.”

Wat is psychosociaal welbevinden?

Het thema Psychosociaal welbevinden gaat over het algemene welbevinden van studenten en medewerkers. Denk aan het bevorderen van een prettig schoolklimaat en het stimuleren van sociale competenties. Ook het voorkomen en tijdig signaleren van psychosociale problematiek is van belang. ROC Nijmegen mag zich al sinds 2014 een Gezonde School noemen. Dit omdat we onze studenten en medewerkers actief allerlei bewegingsmogelijkheden aanbieden. Hiervoor kregen we het themacertificaat Bewegen en Sport. Recent is daar dus een themacertificaat aan toegevoegd: Psychosociaal welbevinden. De locatie in Boxmeer, de Maasvallei, mag het vignet al sinds september uitdragen.

Gezonde School

De meeste mbo-scholen werken aan de gezondheid van hun studenten, bijvoorbeeld door gezonde voeding in de kantine of het organiseren van beweeg- en sportactiviteiten. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Wil je meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

keurmerk horizontaal

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten