Vandaag starten de Quick Games, een groot buurtsportproject georganiseerd door ROC Nijmegen. Studenten van de opleiding Sport en Bewegen begeleiden sport- en spelactiviteiten voor basisschoolkinderen in Nijmegen. Basisscholen de Octaaf, de Zonnewende , de Wieken en de Lanteerne uit de Nijmeegse wijken Nieuw- en Oud-West doen mee.

Quick Games1Groene spelen, freerunnen en voetbal

Tijdens de Quick Games oefenen de studenten Sport en Bewegen hun organisatorische competenties. Ook voeren zij examens en toetsen uit. Sportactiviteiten zijn bijvoorbeeld 'Groene spelen'. Dit zijn spelvormen waarbij samenwerking en vertrouwen in elkaar de basis zijn. Daarnaast zijn er ook de meer traditionele sporten als voetbal en vecht-/verdedigingssporten. Een trendsport als freerunnen komt ook aan bod.

Samenwerking

Intensief betrokken partijen zijn Quick 1888, ROC Nijmegen, het Rijks Molenhoek en Sportbedrijf Nijmegen. Vereniging Quick stelt de accommodatie beschikbaar. Sportbedrijf Nijmegen stelt hun Buurtsportcoaches beschikbaar die een directe verbinding hebben met de basisscholen uit de omgeving. Het Rijks stelt leerlingen beschikbaar die voor het eerst kennismaken met evenementorganisatie. Zij worden ingezet op begeleiding van groepen basisschoolleerlingen en begeleiding van sport- en spelactiviteiten.

De Quick Games duren tot en met vrijdag.

Studenten van ROC Nijmegen hebben een spectaculair ogende wandel- en fietsbrug ontworpen die de entree van de Waalhaven zou kunnen overspannen. Het is de inzending voor een landelijke ontwerpwedstrijd.

Ook als ROC Nijmegen niet wint, is er een kans dat zijn ‘glimlachende’ brug wordt gebouwd. Dat hebben vertegenwoordigers van de gemeente Nijmegen, die de opdracht verstrekte om de brug te ontwerpen, inmiddels laten doorschemeren. 

,,De mensen die ons hebben begeleid, waren zeer onder de indruk van onze presentatie”, vertelt Rutger Ebben. ,,En er moet daar nu eenmaal een brug komen. Het zou fantastisch zijn als dat onze brug wordt.”

Wedstrijd

Ebben is de woordvoerder van de groep derde- en vierdejaars studenten civiele techniek, die het afgelopen schooljaar de inzending hebben voorbereid voor de wedstrijd SLIMcirculair. Er doen zestien andere scholen mee en op 14 juni wordt bekend wie gaat winnen. Elke school heeft een andere opdracht gekregen.

De acht studenten uit Nijmegen moesten een brug maken over de havenmond, als verbinding tussen de hoogbouw van de Kaapstander en de Havenweg aan de overkant. Ebben: ,,We dachten eerst dat het om een bruggetje van 5 meter ging, maar het moest een overspanning van 65 meter worden. Het is 75 meter geworden.”

De brug moet een belangrijk onderdeel worden van een recreatieve route tussen de oude Waalkade en een boulevard die aan de andere kant van de haven pal langs de Waal gaat lopen. Die loopt door tot de Vasim en het energiepark van Engie, dat openbaar wordt en groen wordt ingericht.

Herbruikbaar

De gemeente stelde een reeks eisen. Zo moest de brug niet alleen geschikt zijn voor wandelaars en fietsers maar ook voor rolstoelers. Heel belangrijk ook: er moeten schepen onderdoor kunnen. In de haven liggen niet alleen een twintigtal woonboten en het schipperscentrum, maar er zijn ook tien tijdelijke ligplaatsen voor binnenvaartschepen. Verder moeten de materialen herbruikbaar zijn en zo veel mogelijk al zijn gerecycled. Tot slot moet de brug zuinig zijn in energieverbruik en onderhoud.

Ebben: ,,We hebben gekozen voor een beweegbare brug. Als een schip de haven in of uit vaart, gaat hij omhoog. De brug bestaat uit twee bogen, want Nijmegen is een stad van boogbruggen. Fietsers en rolstoelers kunnen redelijk vlak oversteken, wandelaars moeten iets omhoog lopen. We hebben bewust de stromen wandelaars en fietsers uit elkaar gehaald. De loop- en rijbanen worden 4 meter breed, dus passeren is eenvoudig. De bogen vormen door hun stand een lach. Daarom hebben we de brug ‘De Glimlach van Nijmegen’ genoemd.”

De kleur zou stralend wit moeten zijn, want dat past in de omgeving, vinden de studenten. Het naburige wooncomplex De Lunet heeft die kleur. Ze hebben gekozen voor een brug een composiet van glas- en plasticvezels. ,,Graffiti en aanslag zijn eenvoudig te verwijderen.”

Milenniumbrug

‘De Glimlach van Nijmegen’ is eigenlijk het tweede ontwerp van de studenten, die in eerste instantie een bouwwerk hadden ontworpen in de vorm van een slingerende DNA-keten. ,,We gingen ter plekke kijken of het niet anders kon. Toen bleek dat fietsers over een terras moesten rijden. Dat leek ons niet handig. Daarom hebben we het bruggenhoofd verplaatst.”

‘De Glimlach’ doet denken aan de Millennium-brug in Gateshead, Newcastle. ,,We hebben ons laten inspireren door de scharnierpunten en aandrijvingspunten van die brug. De aandrijving komt onder de grond. Omwonenden zullen er weinig van merken. De brug is nogal licht.”

Naast Rutger Ebben hebben Nuna Buabai, Marijn Gerrits, Sjoerd Meijer, Joey Bos, Willem Bons, Tessa Meeuwsen en Emil Maters aan het ontwerp gewerkt. Sommigen zijn van de afdeling Infra en daarmee verantwoordelijk voor de technische berekeningen, de anderen van de afdeling Bouw en meer bezig met de esthetische kant. Ebben: ,,We moesten overleggen en compromissen sluiten. We hebben zitten kibbelen, net als in de praktijk.”

waalhaven DGVN openstaand 4

waalhaven DGVN openstaand 4

waalhaven DGVN openstaand 4

Bron: De Gelderlander, 23 april 2019

Vandaag, woensdag 17 april, was de grande finale van de Week van de duurzaamheid op onze locatie Heyendaalseweg. Te midden van een groot aantal gasten werd de tweede editie van de Nijmeegse spraakmakende talkshow De Wereld draait Duurzaam Door opgenomen. Presentator Marcel Rözer (bekend Nijmeegs journalist en columnist) en zijn tafeldame Naomi (studente Hout & Meubel) spraken onder andere met techniekstudenten, docenten, ondernemers en de Nijmeegse politiek over de ontelbare mogelijkheden die duurzaamheid biedt. Onderwerpen als gasloos bouwen, tiny houses, duurzaam onderwijs, klimaatspijbelen en nog meer interessante onderwerpen vlogen over de tafel. Wat een power, passie en kennis rondom duurzaamheid was daar te zien en te ‘voelen’.

Duurzaamheidsmarkt

Eerder op de dag vond de Duurzaamheidsmarkt plaats op onze locatie Heyendaalseweg.  Alle eerstejaars techniekstudenten met het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ als keuzedeel (in totaal 239 studenten van uiteenlopende opleidingen) presenteerden hun eindopdracht. 

Groepjes studenten ontwierpen en maakten de afgelopen weken samen iets in een van de onderstaande categorieën:

  • · Maak iets nieuws van iets ouds
  • · Ontwerp een tiny house
  • · Maak een waterkrachtcentrale
  • · Maak een duurzaam kookboek

Mike en Tom van de opleiding Mechatronica maakten van oude cd-roms een cnc-schrijver (een soort van 3D-printer die schrijft ipv print). Zij wonnen daarmee de 1e prijs. De andere prijswinnaars maakten een prachtige schommelstoel van pvc-buizen, koper en stukjes hout. Ook waren er diverse ontwerpen van tiny houses en vele andere mooie en inventieve ontwerpen te bewonderen.

Naast studenten namen ook meerdere bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben deel aan de markt.  

Goed begin van de week

Maandag mochten alle techniekstudenten die het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ volgen hun eigen lesprogramma voor 1 dag samenstellen. Er was een uiteenlopend programma waaruit men kon kiezen. Alle activiteiten stonden uiteraard in het teken van duurzaamheid. Zo konden de studenten onder andere onderzoek doen met een warmtecamera, een energiespel spelen, een film of documentaire bekijken, ontdekken hoe wind- en zonne-energie werkt, leren van een expert over BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en een workshop upcycle je spijkerbroek volgen.

Dinsdag volgden deze studenten zowel ‘in huis’ als buitenshuis diverse interessante en tot de verbeelding sprekende gastlessen en workshops rondom duurzaamheid.

 
 
 

Keuzedeel Duurzaamheid in het (technische) beroep

Dit studieonderdeel brengt onze studenten in aanraking met verschillende aspecten van duurzaamheid: van afvalverwerking tot hernieuwbare energiebronnen en van ecologisch voetafdruk tot duurzame kleding en voeding. Met dit keuzedeel proberen we vooral de creativiteit van studenten aan te spreken en hen uit te dagen mee te denken over duurzame (technologische) vernieuwingen. 

Meer info:

De Technische

Locatie Heyendaalseweg

Afgelopen zaterdagavond werd in Rabat, Marokko bekendgemaakt dat de korte documentaire ‘Het leven is het leven waard’ van onze 3e-jaars studenten mediavormgeving Tjardo de Jong, Hannah de Leeuw, Iris Smits en Fleur van der Heijden de eerste prijs heeft gewonnen op het HandiFilm Filmfestival! Deze studenten maakten een aangrijpend portret van avonturierster Margreet Bos. Deze documentaire is te zien op het Youtubekanaal van TechnoviumTV via deze link

Praktijkopdracht

Afgelopen half jaar hebben alle 3e-jaars studenten Mediavormgever binnen het ondernemersproject Pitchfork een extra (non-profit)challenge om in het kader van beeldvorming en burgerschap een korte documentaire te maken over mensen met een beperking. De uitdaging was en is daarbij om niet te focussen op wat iemand niet kan, maar op wat iemand wèl kan. Onderliggende gedachte is dat studenten op deze manier in contact komen met mensen met een beperking, er mee samenwerken en op deze manier meewerken aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen.

Succesvolle samenwerking

Docent Steve Huisman startte in 2015 al op uitnodiging van stichting ZieZo en ons roc met het project Heroes, Victims & Villains waarin toenmalige studenten eerst onderzochten wat de gangbare beeldvorming in de media is van mensen met een beperking. Deze studenten probeerden stereotypen en aannames te ontleden en gingen vervolgens aan de slag om zelf een korte docu te maken vanuit een gewijzigd perspectief. Op deze wijze komen de studenten in aanraking met mensen met een beperking, moeten ze er mee samenwerken en ontdekken dat hun beeld over het algemeen niet klopt.

Ook vorig jaar viel een korte documentaire van onze studenten in de prijzen op het HandiFilm Filmfestival.

Op basis van deze goede ervaringen en leuke successen is het nu het plan dat onze opleiding Mediavormger, samen met filmhuis LUX en Stichting ZieZo, een drie-jarenplan maakt en uitrolt om dit project te verankeren in onze opleiding Mediavormger.

 

Meer interesse in het filmfestival? Volg dan deze FB-pagina: https://www.facebook.com/FestivalHandiFilmRabat/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCP58h6efYxLKqPU7ZsI7fAD3hfa9U0c0RARjQ5nLVrqlPZOeCW5quD7whEqSUEqKNH3eVqY_YchsB4

Vandaag vond een mooie bijeenkomst plaats in Lent: zo’n 175 medewerkers van de Entree-opleidingen van de Gelderse ROC’s spraken met elkaar over hun dagelijkse praktijk en drijfveren. Hoewel er door deze opleidingen al langer wordt samengewerkt ontmoetten vandaag alle medewerkers (voornamelijk docenten) elkaar voor het eerst. De basis voor een Gelders netwerk is hiermee gelegd.

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, opende de bijeenkomst en sprak onder andere zijn waardering uit voor de tomeloze inzet van de medewerkers voor hun studenten. Niet altijd de makkelijkste doelgroep. Ook gaf hij aan deze bijeenkomst een goed voorbeeld te vinden voor de collega’s in de andere provincies.

Gedurende de dag volgden de deelnemers workshops en ontmoette men elkaar dus op inhoudelijk thema’s. Ervaringen en kennis uitwisselen en afspraken maken voor samenwerking in de toekomst stond centraal. Alles in het belang uiteraard van hun studenten.

Entree-opleiding

Voor deze eenjarige mbo-opleiding op niveau 1 heb je geen diploma van het voortgezet onderwijs nodig om te kunnen starten. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn en aan de volledige leerplicht hebben voldaan. Wij bieden Entree-opleidingen in verschillende beroepsrichtingen. Na het behalen van een diploma kan een student doorstromen naar een niveau 2-opleiding of aan het werk.

Hoe kun jij kindermishandeling signaleren en voorkomen? De Kinderrechtenconferentie van 2019 staat in het teken van dit onderwerp. Ben jij student of docent/opleider in het vmbo, mbo of hbo in Gelderland en omstreken en krijg je in het beroepenveld (bijvoorbeeld tijdens de stage) te maken met dit onderwerp? Meld je dan zeker aan voor de Kinderrechtenconferentie op 5 juni 2019.

Tweedejaars student Mediavormgever Richard Verbeek won afgelopen donderdag in Hilversum een van de vier Wildcards voor de SpinAwards Young Talent 2019. Richard heeft je stem nodig om gaan te kunnen naar de finale…Help jij hem? Ga naar SpinAwards en breng je stem uit op zijn VRtuosity app!

Richard bedacht deze app. Met augmented reality maakt hij het leren bespelen van een muziekinstrument voor iedereen toegankelijk. Zoals de jury van de SpinAwards zegt: “een pril idee met superveel potentie”. Richard werd donderdagmiddag al meteen gescout door Talpa Media en EndemolShine….een talent om in de gaten te houden dus. Benieuwd naar wat Richard nog meer gemaakt heeft? Kijk dan op https://hachu.nl/

Stemmen!

Van 18-28 maart probeert Richard zoveel mogelijk stemmen binnen te halen zodat hij door kan naar de finale. Steun je zijn bijzondere idee en talent? Ga naar SpinAwards en breng je stem uit! Uitgebreide informatie over zijn idee vind je op zijn Behance-pagina.

Prestigieuze prijs

De SpinAwards is dé prijs voor digitale denkers van Nederland. De beste creatieve bureaus, opdrachtgevers, app bouwers en contentmakers sturen hun werk in. De categorie Young Talent is speciaal voor studerende digitale talenten, van mbo tot universiteit.

Tweedejaars studenten Applicatieontwikkelaar en studenten Mediavormgever maakten in de afgelopen twee weken samen 5 vette escaperooms.

‘From scratch’ bouwden 25 studenten aan 1 escaperoom en aan promotiemiddelen om ‘hun room’ aan te prijzen bij bezoekers. In totaal hebben dus zo’n 125 studenten meegewerkt aan dit uitdagende project. Een voorbeeld van een mooie samenwerking.

Vandaag is het d-day

Medestudenten en docenten gaan de uitdaging aan om te ontsnappen uit één van de 5 rooms: de horror-, tijdreizen-, sci fi-, bank- of casinoroom. Of het ze gaat lukken….

Leren van en met elkaar

De opleidingen Applicatieontwikkelaar en Mediavormgever liggen in het verlengde van elkaar. Het doel van het project Escaperoom is om een kruisbestuiving te creëren bij zowel de studenten als docenten. Laten zien hoe techniek en vormgeving goed samen gaan. Én natuurlijk om studenten leuke praktijkopdrachten te laten ervaren.

In dit project komt alles samen: van creatieve opdrachten, digitale breinbrekers tot mooie designs. Ook analoge puzzels mogen; dus niet alles hoeft geprogrammeerd of digitaal te zijn. Best een uitdaging voor onze creatieve en digitaal ingestelde studenten.

#mooiwerk #leukleren #uitdagendonderwijs #kijkjeinelkaarsroom #applicatieontwikkelaar #mediavormgever

 

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving12ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving05

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving06

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving01

 

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving02

Laaggeletterdheid Facebook post MARKTPLAATS met TELAls je een bloemetje geeft, wil je toch ook een kaartje kunnen schrijven? En als je kind slechte cijfers heeft, wil je die toch kunnen helpen?

Met deze slogans start vandaag landelijk de campagne Gelderland Geletterd. Om iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven, te helpen. Wij ondersteunen de campagne.

Eén op de tien Nederlanders kan niet goed lezen en schrijven. Dat zijn mensen zoals jij. Dat is niet erg. Wel vervelend. Gelukkig is daar iets aan te doen. Ga naar de website Daarhebjerechtop.nl voor meer informatie.

Beter leren lezen en schrijven?

Wij kunnen helpen!

#gelderlandgeletterd

Sinds september 2018 is het in Nijmegen minder druk tijdens de piek van de ochtendspits. De maatregel van de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ROC Nijmegen om de aanvangstijden van de eerste lesuren beter te spreiden, heeft resultaat. Dat is vooral te merken in de trein, maar ook op straat.

Om de drukte tijdens de ochtendspits te verminderen, verplaatsten de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit vanaf de start van dit studiejaar de aanvang van het onderwijs met een kwartier. De universiteit begint een kwartier eerder om 8.30 uur, de hogeschool start een kwartier later om 9 uur. Het ROC in Nijmegen blijft juist op 8.30 uur als start van de eerste lessen.

En de gevolgen daarvan zijn nu bekend: door een betere spreiding van het verkeer over de tijd is de piek van de spits afgevlakt en de verkeersdoorstroom verbeterd. Het aantal treinreizigers om  8.15 uur is verminderd met gemiddeld 22 procent. In de bus is het aantal reizigers op het drukste moment met 10 procent gedaald. Op de Heyendaalseweg – een van de drukste toegangswegen op de campus  – zijn vijf procent minder fietsers tijdens de dinsdagochtendspits. Dat is de drukste dag van de week . De gemiddelde snelheid van auto’s op de Heyendaalseweg is met vijf kilometer per uur toegenomen tot 27 km per uur (om 8.30 uur). De gemiddelde wachttijd voor verkeerslichten is voor zowel auto’s als fietsers met 8,5 procent afgenomen.

Resultaat

Wethouder mobiliteit Harriet Tiemens: ‘We hebben het over nogal wat reizigers: het aantal studenten op de campus is in het afgelopen jaar met 2000 studenten gegroeid tot een totaal van 49.000. Dat een groot deel van hen vijftien minuten heeft geschoven in hun agenda’s om de spitsdrukte te beperken, is goed nieuws voor alle spitsreizigers, ook voor de mensen die niet op de campus moeten zijn. Spreiding draagt bovendien bij aan de verkeersveiligheid. Door samen te werken hebben we een prachtig resultaat bereikt.’

Een voorbeeld om te volgen

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: ‘De vraag naar openbaar vervoer groeit in rap tempo. Om ervoor te zorgen dat het OV zoveel mogelijk reizigers kan blijven bedienen moeten we alle zeilen bijzetten. Een deel van de oplossing zit in het beter spreiden van reizigers. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit doen het. Studenten vragen vroeger op te staan, je moet het maar durven. Je ziet gelijk dat het werkt als niet iedereen tegelijk de trein of bus in stapt. Ik ga graag met de resultaten uit Nijmegen in gesprek met andere regio's, want ik hoop dat velen dit geslaagde voorbeeld gaan volgen!’

Vorig jaar november nam de Tweede Kamer een motie aan van Mustafa Amhaouch (CDA) en Jan Paternotte (D66) om te onderzoeken of het ook bij andere onderwijsinstellingen zin heeft om de collegetijden aan te passen, met als doel de druk weg te nemen in overvolle bussen en treinen. 

Meting

De drukte in trein en bus zijn geanalyseerd op basis van OV-chipkaartdata (gemeten gedurende twee weken). Voor de analyse van het autoverkeer is gebruik gemaakt van navigatiesystemen die weergeven hoe snel de automobilist rijdt (meting over maanden september en oktober, tussen 8.00 en 9.15 uur).

Projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal

Het wijzigen van de collegetijden is een initiatief van de projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal. Deze is in 2016 ontstaan met als doel de campus duurzaam bereikbaar te houden en uiteindelijk CO2-neutraal te krijgen. De projectgroep bestaat uit Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ROC, Radboudumc, ARRIVA, NS, Connexxion, gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Ministerie I&W en studentenvakbond AKKU. Naast de projectgroep is er ook een bestuurlijk overleg met de gedeputeerde, wethouder en directies van de betrokken instellingen en OV-bedrijven.

Andere plannen

De projectgroep werkt verder aan plannen voor het verduurzamen van de mobiliteit op de campus. Bijvoorbeeld met betrekking tot de aanvoer van goederen. Men denkt aan een centraal afleveradres voor leveranciers van waaruit de goederen per elektrisch voertuig over de campuslocaties verspreid worden. Dit kan het aantal vervoersbewegingen, en daarmee de CO2-uitstoot, op de campus beperken. Ook werkt de projectgroep mee aan de pilot MaaS (mobility as a service). Hierin wordt een combinatie van vervoersmogelijkheden aangeboden; niet het vervoermiddel maar mobiliteit staat centraal. Zo kunnen medewerkers aansluitend op het openbaar vervoer van en naar de campus ook gebruik maken van deelauto’s en deelfietsen. In de loop van dit jaar zal dat zijn beslag gaan krijgen.

Noot voor de pers

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

  • Freico Amberg, woordvoerder wethouder Tiemens: 06 - 4634 4481
  • Anja van Kessel: woordvoerder Radboud Universiteit 024 361 11 32 of 06 - 2896 7921
  • Michiel Geursen: woordvoerder van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 06 - 5520 6336

STUDENTEN HEYENDAAL

2017

2018

Aantal studenten HAN

24043

24564

Aantal studenten RU

20967

22142

Aantal Studenten ROC Nijmegen, Heyendaalseweg .

2000

2000

Totaal

47010

48706

Vacatures

Je kunt ook altijd een open sollicitatie insturen.
     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten