ZZG ondertekening contract 27 juni 2019Een jaar geleden nog langdurig werkzoekend, nu de baan van je leven. Elf zorgmedewerkers in opleiding tekenden donderdag 27 juni hun leer-arbeidsovereenkomst bij ZZG zorggroep. Door hun eigen inzet, en de samenwerking tussen WerkBedrijf, ROC Nijmegen en ZZG zorggroep hebben ze nieuw perspectief. Op deze manier dragen de drie partijen duurzaam bij aan meer opgeleide medewerkers in de zorg.

De drie partijen bundelden expertise, netwerk en middelen en ontwikkelden een passend opleidingstraject tot verzorgende 3IG voor kandidaten van WerkBedrijf. Hiermee kregen werkzoekenden die niet zonder hulp aan het werk kwamen de kans om hun opgedane levenservaring  te verbinden aan de kennis en kunde van het leertraject 3 IG. 

Paul (56) volgt het opleidingstraject en tekende het contract met ZZG. Hij werkte jarenlang in de culturele sector. “De zorg past bij mij. Het doet een beroep op mijn flexibiliteit, creativiteit en het is onvoorspelbaar. Je weet ’s ochtends niet wat je tegenkomt. Je blijft leren, bijvoorbeeld over nieuwe ziektebeelden. Je helpt mensen. Dat maakt het mooi.”

Maatschappelijk bij-effect

Bij de start van het traject waren er 23 leerlingen. Twaalf ervan hebben in de loop van het jaar andere keuzes gemaakt. Dit was weliswaar onverwacht, maar niet teleurstellend. Bijna alle deelnemers, dus ook de uitvallers, zijn terug op de arbeidsmarkt of volgen een andere opleiding, al is het dan deels buiten de zorg. Dankzij deze nieuwe vorm van samenwerking hebben zich voor hen nieuwe kansen voorgedaan en kunnen zij zich verder ontwikkelen. Dat is een mooi resultaat. 

Ook Romana (24) startte met het opleidingstraject. Om gezondheidsredenen besloot ze na driekwart jaar een stapje terug te doen.  Zij kon 1 mei al direct bij ZZG instromen in de opleiding tot helpende via ROC Nijmegen. “Ik vond het wel even lastig, maar nu geeft het me vooral veel lucht. Ik kan blijven doen wat ik wil: in de ouderenzorg werken, zonder dat het ten koste gaat van mijn gezondheid. Hoe mooi is dat?”

Vervolg

Alle partijen zijn positief over de samenwerking en de betekenis ervan voor zowel het individu als het aantal medewerkers in opleiding binnen de zorg. De betrokken leerlingen zijn zeer gemotiveerd en hebben passie voor hun werk. In het najaar start er een nieuwe groep.

De Kinderrechtenconferentie die op woensdag 5 juni plaatsvond was een succes! Bijna 900 deelnemers van verschillende scholen uit heel Nederland waren aanwezig en diverse sprekers uit het werkveld. Dat leverde een volle zaal op in de Vereeniging, aangrijpende verhalen uit de praktijk en workshops waarvan je kippenvel krijgt. Ook liepen alle deelnemers een kinderrechtenmars door Nijmegen.

KRC2019mars04Trots op onze studenten

De conferentie werd volledig georganiseerd door onze studenten van Pedagogisch Werk. Ook waren er veel studenten aanwezig als vrijwilliger. Zij hebben allemaal keihard gewerkt en een onvergetelijke conferentie neergezet en daar zijn we trots op.

De studenten vinden het belangrijk dat dit onderwerp extra onder de aandacht komt, want nog steeds heeft in Nederland gemiddeld 1 kind per klas te maken met kindermishandeling. Dat zijn heel veel kinderen! 119.000 geregistreerde gevallen per jaar. Het is heel belangrijk dat studenten die straks in hun werk of op de stage hiermee te maken krijgen, leren hoe ze dit met elkaar bespreekbaar kunnen maken, hoe ze dit kunnen signaleren en hoe de meldcode werkt.

In het nieuws

De KinderrechtenConferentie kwam in het nieuws op RN7: https://rn7.nl/nieuws/studenten-roc-nijmegen-maken-kindermishandeling-bespreekbaar

Onze studenten waren ook (eerst heel vroeg) op de radio bij Omroep Gelderland (scroll door naar uur 3 bij 51 minuten): https://www.omroepgelderland.nl/radio/programma/736353528/Thuis-in-Gelderland/aflevering/37068 en ook in de avond, ga naar uur 3 en scroll door naar 51 minuten: https://www.omroepgelderland.nl/radio/programma/736353528/Thuis-in-Gelderland/aflevering/37068

 

Met de landelijke wedstrijd van SLIMCirculair hebben onze toppers Rutger, Nuna en Marijn met ruim 32% van de stemmen de publieksprijs weten te bemachtigen! Deze winnaars zijn drie van onze vierdejaars studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw en Infratechniek. Samen met een aantal derdejaars studenten maakten zij met hun ontwerp van een brug en een mooi park indruk op het publiek en de jury. De publieksprijs bedraagt €1.000,-.

Gemeente Nijmegen had een aantal eisen waar het ontwerp van de brug aan moest voldoen. Deze eisen hebben onze studenten omgezet in een uitdaging en met beide handen aangepakt. Deze uitdaging werd vandaag beloond! Zij ontwierpen in opdracht van de gemeente Nijmegen een fiets- en loopbrug die de Kaapstander met de Havenweg over de monding van de Waalhaven verbindt.

De Glimlach van NijmegenDe glimlach van Nijmegen

Deze prachtige brug heeft de toepasselijke naam Glimlach van Nijmegen. Vandaag, 14 juni, heeft de finale plaatsgevonden bij de MBO Campus Amersfoort met ROC Midden Nederland als gastheer. Samen met 15 andere mbo-teams preseteerde ons getallenteerde studententeam zich aan de vakajury.

De studenten hebben tijdens een 4 minuten pitch voor de jury en publiek hun ontwerp gepresenteerd. De jury had lovende woorden voor ons team. Men deed zelfs na de pitch een goed woordje voor het ontwerp om de gemeente Nijmegen te overtuigen van het ook daadwerkelijk uitvoeren van de plannen van onze studenten. Scalda Vlissingen was favoriet van de jury.

Zowel van publiekslieveling team ROC Nijmegen als team Scalda een topprestatie! Gefeliciteerd allemaal en wees trots want wat hebben jullie (met de andere 13 teams) laten zien wat jullie mbo'ers in jullie mars hebben!

Wij zijn apetrots!

De Cas Spijkers Academie Nijmegen, een van de bijzondere opleidingen van ROC Nijmegen, heeft studenten Freek Snippert en Thomas Val voorgedragen voor de Cas Spijkers Trofee en het bijbehorend Zilveren Kreeftenmes.

Hanneke Berben, voorzitter College van Bestuur, neemt binnenkort afscheid van ons roc. In het vakblad Profiel geeft zij nogmaals blijk van haar trots op het mbo. Ze is ook kritisch naar de toekomst. Over het samenwerken met het vo. Over de kansen die mbo-ers wordt geboden om door te blijven leren en welke rol OCW hierin speelt. Hier lees je het volledige artikel.

28 mei staakt het openbaar vervoer opnieuw. Voor studenten zowel als voor medewerkers geeft dit reis-, les- en examenongemak. We adviseren om mogelijkheden voor alternatief vervoer alvast in kaart te brengen.

Vandaag starten de Quick Games, een groot buurtsportproject georganiseerd door ROC Nijmegen. Studenten van de opleiding Sport en Bewegen begeleiden sport- en spelactiviteiten voor basisschoolkinderen in Nijmegen. Basisscholen de Octaaf, de Zonnewende , de Wieken en de Lanteerne uit de Nijmeegse wijken Nieuw- en Oud-West doen mee.

Quick Games1Groene spelen, freerunnen en voetbal

Tijdens de Quick Games oefenen de studenten Sport en Bewegen hun organisatorische competenties. Ook voeren zij examens en toetsen uit. Sportactiviteiten zijn bijvoorbeeld 'Groene spelen'. Dit zijn spelvormen waarbij samenwerking en vertrouwen in elkaar de basis zijn. Daarnaast zijn er ook de meer traditionele sporten als voetbal en vecht-/verdedigingssporten. Een trendsport als freerunnen komt ook aan bod.

Samenwerking

Intensief betrokken partijen zijn Quick 1888, ROC Nijmegen, het Rijks Molenhoek en Sportbedrijf Nijmegen. Vereniging Quick stelt de accommodatie beschikbaar. Sportbedrijf Nijmegen stelt hun Buurtsportcoaches beschikbaar die een directe verbinding hebben met de basisscholen uit de omgeving. Het Rijks stelt leerlingen beschikbaar die voor het eerst kennismaken met evenementorganisatie. Zij worden ingezet op begeleiding van groepen basisschoolleerlingen en begeleiding van sport- en spelactiviteiten.

De Quick Games duren tot en met vrijdag.

Studenten van ROC Nijmegen hebben een spectaculair ogende wandel- en fietsbrug ontworpen die de entree van de Waalhaven zou kunnen overspannen. Het is de inzending voor een landelijke ontwerpwedstrijd.

Ook als ROC Nijmegen niet wint, is er een kans dat zijn ‘glimlachende’ brug wordt gebouwd. Dat hebben vertegenwoordigers van de gemeente Nijmegen, die de opdracht verstrekte om de brug te ontwerpen, inmiddels laten doorschemeren. 

,,De mensen die ons hebben begeleid, waren zeer onder de indruk van onze presentatie”, vertelt Rutger Ebben. ,,En er moet daar nu eenmaal een brug komen. Het zou fantastisch zijn als dat onze brug wordt.”

Wedstrijd

Ebben is de woordvoerder van de groep derde- en vierdejaars studenten civiele techniek, die het afgelopen schooljaar de inzending hebben voorbereid voor de wedstrijd SLIMcirculair. Er doen zestien andere scholen mee en op 14 juni wordt bekend wie gaat winnen. Elke school heeft een andere opdracht gekregen.

De acht studenten uit Nijmegen moesten een brug maken over de havenmond, als verbinding tussen de hoogbouw van de Kaapstander en de Havenweg aan de overkant. Ebben: ,,We dachten eerst dat het om een bruggetje van 5 meter ging, maar het moest een overspanning van 65 meter worden. Het is 75 meter geworden.”

De brug moet een belangrijk onderdeel worden van een recreatieve route tussen de oude Waalkade en een boulevard die aan de andere kant van de haven pal langs de Waal gaat lopen. Die loopt door tot de Vasim en het energiepark van Engie, dat openbaar wordt en groen wordt ingericht.

Herbruikbaar

De gemeente stelde een reeks eisen. Zo moest de brug niet alleen geschikt zijn voor wandelaars en fietsers maar ook voor rolstoelers. Heel belangrijk ook: er moeten schepen onderdoor kunnen. In de haven liggen niet alleen een twintigtal woonboten en het schipperscentrum, maar er zijn ook tien tijdelijke ligplaatsen voor binnenvaartschepen. Verder moeten de materialen herbruikbaar zijn en zo veel mogelijk al zijn gerecycled. Tot slot moet de brug zuinig zijn in energieverbruik en onderhoud.

Ebben: ,,We hebben gekozen voor een beweegbare brug. Als een schip de haven in of uit vaart, gaat hij omhoog. De brug bestaat uit twee bogen, want Nijmegen is een stad van boogbruggen. Fietsers en rolstoelers kunnen redelijk vlak oversteken, wandelaars moeten iets omhoog lopen. We hebben bewust de stromen wandelaars en fietsers uit elkaar gehaald. De loop- en rijbanen worden 4 meter breed, dus passeren is eenvoudig. De bogen vormen door hun stand een lach. Daarom hebben we de brug ‘De Glimlach van Nijmegen’ genoemd.”

De kleur zou stralend wit moeten zijn, want dat past in de omgeving, vinden de studenten. Het naburige wooncomplex De Lunet heeft die kleur. Ze hebben gekozen voor een brug een composiet van glas- en plasticvezels. ,,Graffiti en aanslag zijn eenvoudig te verwijderen.”

Milenniumbrug

‘De Glimlach van Nijmegen’ is eigenlijk het tweede ontwerp van de studenten, die in eerste instantie een bouwwerk hadden ontworpen in de vorm van een slingerende DNA-keten. ,,We gingen ter plekke kijken of het niet anders kon. Toen bleek dat fietsers over een terras moesten rijden. Dat leek ons niet handig. Daarom hebben we het bruggenhoofd verplaatst.”

‘De Glimlach’ doet denken aan de Millennium-brug in Gateshead, Newcastle. ,,We hebben ons laten inspireren door de scharnierpunten en aandrijvingspunten van die brug. De aandrijving komt onder de grond. Omwonenden zullen er weinig van merken. De brug is nogal licht.”

Naast Rutger Ebben hebben Nuna Buabai, Marijn Gerrits, Sjoerd Meijer, Joey Bos, Willem Bons, Tessa Meeuwsen en Emil Maters aan het ontwerp gewerkt. Sommigen zijn van de afdeling Infra en daarmee verantwoordelijk voor de technische berekeningen, de anderen van de afdeling Bouw en meer bezig met de esthetische kant. Ebben: ,,We moesten overleggen en compromissen sluiten. We hebben zitten kibbelen, net als in de praktijk.”

waalhaven DGVN openstaand 4

waalhaven DGVN openstaand 4

waalhaven DGVN openstaand 4

Bron: De Gelderlander, 23 april 2019

Vandaag, woensdag 17 april, was de grande finale van de Week van de duurzaamheid op onze locatie Heyendaalseweg. Te midden van een groot aantal gasten werd de tweede editie van de Nijmeegse spraakmakende talkshow De Wereld draait Duurzaam Door opgenomen. Presentator Marcel Rözer (bekend Nijmeegs journalist en columnist) en zijn tafeldame Naomi (studente Hout & Meubel) spraken onder andere met techniekstudenten, docenten, ondernemers en de Nijmeegse politiek over de ontelbare mogelijkheden die duurzaamheid biedt. Onderwerpen als gasloos bouwen, tiny houses, duurzaam onderwijs, klimaatspijbelen en nog meer interessante onderwerpen vlogen over de tafel. Wat een power, passie en kennis rondom duurzaamheid was daar te zien en te ‘voelen’.

Duurzaamheidsmarkt

Eerder op de dag vond de Duurzaamheidsmarkt plaats op onze locatie Heyendaalseweg.  Alle eerstejaars techniekstudenten met het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ als keuzedeel (in totaal 239 studenten van uiteenlopende opleidingen) presenteerden hun eindopdracht. 

Groepjes studenten ontwierpen en maakten de afgelopen weken samen iets in een van de onderstaande categorieën:

  • · Maak iets nieuws van iets ouds
  • · Ontwerp een tiny house
  • · Maak een waterkrachtcentrale
  • · Maak een duurzaam kookboek

Mike en Tom van de opleiding Mechatronica maakten van oude cd-roms een cnc-schrijver (een soort van 3D-printer die schrijft ipv print). Zij wonnen daarmee de 1e prijs. De andere prijswinnaars maakten een prachtige schommelstoel van pvc-buizen, koper en stukjes hout. Ook waren er diverse ontwerpen van tiny houses en vele andere mooie en inventieve ontwerpen te bewonderen.

Naast studenten namen ook meerdere bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben deel aan de markt.  

Goed begin van de week

Maandag mochten alle techniekstudenten die het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ volgen hun eigen lesprogramma voor 1 dag samenstellen. Er was een uiteenlopend programma waaruit men kon kiezen. Alle activiteiten stonden uiteraard in het teken van duurzaamheid. Zo konden de studenten onder andere onderzoek doen met een warmtecamera, een energiespel spelen, een film of documentaire bekijken, ontdekken hoe wind- en zonne-energie werkt, leren van een expert over BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en een workshop upcycle je spijkerbroek volgen.

Dinsdag volgden deze studenten zowel ‘in huis’ als buitenshuis diverse interessante en tot de verbeelding sprekende gastlessen en workshops rondom duurzaamheid.

 
 
 

Keuzedeel Duurzaamheid in het (technische) beroep

Dit studieonderdeel brengt onze studenten in aanraking met verschillende aspecten van duurzaamheid: van afvalverwerking tot hernieuwbare energiebronnen en van ecologisch voetafdruk tot duurzame kleding en voeding. Met dit keuzedeel proberen we vooral de creativiteit van studenten aan te spreken en hen uit te dagen mee te denken over duurzame (technologische) vernieuwingen. 

Meer info:

De Technische

Locatie Heyendaalseweg

Afgelopen zaterdagavond werd in Rabat, Marokko bekendgemaakt dat de korte documentaire ‘Het leven is het leven waard’ van onze 3e-jaars studenten mediavormgeving Tjardo de Jong, Hannah de Leeuw, Iris Smits en Fleur van der Heijden de eerste prijs heeft gewonnen op het HandiFilm Filmfestival! Deze studenten maakten een aangrijpend portret van avonturierster Margreet Bos. Deze documentaire is te zien op het Youtubekanaal van TechnoviumTV via deze link

Praktijkopdracht

Afgelopen half jaar hebben alle 3e-jaars studenten Mediavormgever binnen het ondernemersproject Pitchfork een extra (non-profit)challenge om in het kader van beeldvorming en burgerschap een korte documentaire te maken over mensen met een beperking. De uitdaging was en is daarbij om niet te focussen op wat iemand niet kan, maar op wat iemand wèl kan. Onderliggende gedachte is dat studenten op deze manier in contact komen met mensen met een beperking, er mee samenwerken en op deze manier meewerken aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen.

Succesvolle samenwerking

Docent Steve Huisman startte in 2015 al op uitnodiging van stichting ZieZo en ons roc met het project Heroes, Victims & Villains waarin toenmalige studenten eerst onderzochten wat de gangbare beeldvorming in de media is van mensen met een beperking. Deze studenten probeerden stereotypen en aannames te ontleden en gingen vervolgens aan de slag om zelf een korte docu te maken vanuit een gewijzigd perspectief. Op deze wijze komen de studenten in aanraking met mensen met een beperking, moeten ze er mee samenwerken en ontdekken dat hun beeld over het algemeen niet klopt.

Ook vorig jaar viel een korte documentaire van onze studenten in de prijzen op het HandiFilm Filmfestival.

Op basis van deze goede ervaringen en leuke successen is het nu het plan dat onze opleiding Mediavormger, samen met filmhuis LUX en Stichting ZieZo, een drie-jarenplan maakt en uitrolt om dit project te verankeren in onze opleiding Mediavormger.

 

Meer interesse in het filmfestival? Volg dan deze FB-pagina: https://www.facebook.com/FestivalHandiFilmRabat/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCP58h6efYxLKqPU7ZsI7fAD3hfa9U0c0RARjQ5nLVrqlPZOeCW5quD7whEqSUEqKNH3eVqY_YchsB4

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten