Vandaag in dagblad Trouw: de technieksector groeit en daarmee de baankansen van jonge technici.

"Kiezen uit tien banen"

Het tekort aan technisch geschoold personeel zorgt ervoor dat studenten die nu voor een technische opleiding kiezen zo goed als gegarandeerd zijn van een baan. Onderzoek van het CBS laat zien dat 91% van de mbo’ers met een technische opleiding betaald werk heeft. Meer dan de helft hiervan werkt voltijd en heeft een vast contract. Volgens ROVC-directeur John Huizing kunnen afgestudeerde mbo-technici zelfs kiezen uit ‘tien banen’.

Techniek is sexy

De technieksector werd vaak geassocieerd met nachtdiensten in een fabriek, maar daar komt verandering in. Door de aantrekkende economie en het grote belang van duurzaamheid is de techniek complexer geworden en zijn technici gewild. Daarnaast zijn technici ook belangrijker geworden in andere sectoren, omdat steeds meer bedrijven moeten voldoen aan de energieagenda.

Salaris

Door de ontwikkelingen binnen de technieksector hebben technici die nu de arbeidsmarkt op komen niet alleen keuze uit een scala van banen, ze hebben ook een goede onderhandelingspositie qua salaris. Bedrijven in de metaal- en elektrotechniek bieden bijvoorbeeld salaris boven cao om werknemers te trekken. Bovendien zou het uurtarief zelfs kunnen gaan stijgen, want er wordt verwacht dat de technieksector de grootste sector van Nederland kan worden.

Kijk welke interessante techniekopleidingen ROC Nijmegen allemaal aanbiedt.

Afgelopen weekend is het YouTube-kanaal MeneerMegens, van onze docent Dirk Megens, voor de miljoenste keer bekeken. Het kanaal van Dirk biedt ruim 90 educatieve rekenvideo’s. In deze video’s legt MeneerMegens stap voor stap uit hoe je tot het goede antwoord kunt komen op allerlei rekenvragen. Naast video’s over verpleegkundig rekenen en andere vakinhoudelijke vraagstukken staan er video’s over meer algemene onderwerpen als breuken, verhoudingen berekenen en meten.

Bezig baasje

Dirk is docent Rekenen en Economie bij de onderwijsteams Facilitaire Dienstverlening, Horeca, Brood en Banket, Toerisme en Recreatie en bij de Cas Spijkers Academie. Op verzoek van zijn eigen studenten is hij in 2014 begonnen met video’s te maken van zijn rekenlessen.

Hij kon toen niet vermoeden dat zijn kanaal zo’n groot succes zou worden. Op dit moment wordt het wekelijks gemiddeld 12.000 keer bekeken. Rondom zijn kanaal heeft Dirk een gratis toegankelijke website (www.meneermegens.nl) gemaakt die gemiddeld 1300 bezoekers per dag heeft. Ook hierop vind je een eenvoudige uitleg over uiteenlopende rekenkundige onderwerpen.

Dirk doet alles vanuit zijn eigen enthousiasme en passie voor het rekenonderwijs. Dagelijks krijgt hij vragen van studenten uit het hele land die hij dan verder helpt. Studenten hoeven hier niets voor te betalen, geen login of geen gedoe.

Feestje!

Om zijn miljoenste view te vieren zijn er diverse prominenten die een felicitatieboodschap voor hem hebben opgenomen. Zo hebben o.a. Dylan Haegens (collega YouTuber), Hanneke Berben (voorzitter CvB ROC Nijmegen), Wobine Buijs-Glaudemans (burgemeester van Oss), Robot Pepper (rekenrobot) en Erik Gerritsen (secretaris Generaal van het ministerie van VWS) een persoonlijke boodschap voor hem opgenomen.

Felicitatievideo Dylan Haegens en 2 oud-studenten

Ben jij student bij ROC Nijmegen en heb jij een ijzersterk plan voor jouw bedrijf? Pitch het als een pro en win een werkplek voor 12 maanden tussen andere jonge ondernemers. Én een heel programma dat jouw bedrijf helpt met een kickstart.

Wedstrijd ondernemerschap. Hoe doe je mee?

Schrijf voor 28 mei een pitch op papier. Jouw motivatiebrief (max 2 A4tjes) met jouw idee voor jouw bedrijf. De jury kiest de drie beste eruit. Deze drie houden een live pitch voor de jury. Daaruit volgt de winnaar.

Je motivatiebrief met jouw plan stuur je vanaf 28 mei in via een formulier op deze pagina (vanaf 28 mei online bereikbaar).

Dit kun je winnen:

12 maanden een StartUpPlek bij StartUp Nijmegen aan het stationsplein 26 in Nijmegen. Betaald door ROC Nijmegen. Een ideale werkplek tussen andere jonge ondernemers. Een groot netwerk aan ondernemers en met faciliteiten als internet, vergaderzaal, koffie, etc. En dat is nog niet alles. Je kunt ook gebruik maken van de volgende activiteiten:

 • Deelname aan een intervisiegroep
 • Gratis intekenen bij spreekuren van ervaren ondernemers
 • Luisteren en actief meedoen aan de wekelijkse Lightning Talks (korte presentaties)
 • Dagelijks de mogelijkheid gebruik te maken van de Aanjager als sparringpartner
 • Assistentie bij het verkrijgen van nieuwe klanten
 • Maandelijkse brainstorm o.l.v. de Bedrijfskundewinkel
 • Lead Generation Sessies
 • Maandelijkse evenementen zoals College Tour, workshops, etc.
 • Deelname aan twee keuzedelen naar keuze (Bijvoorbeeld Ondernemerschap – trends & innovatie in de branche)
 • Een coachingsprogramma van ROC Nijmegen

En dit zijn de voorwaarden:

 • Je bent student bij ROC Nijmegen (BBL, BOL, VAVO of Educatie)
 • Je hebt serieuze plannen voor een onderneming
 • Op 1 september 2018 heb je je diploma van je huidige opleiding
 • Je bent in de gelegenheid om je in te schrijven bij de KVK of je bent al ingeschreven
 • Je motivatiebrief stuur je in vanaf 28 mei. Deadline: 10 juni

Heb jij ambitie? Doe dan mee en pitch jouw bedrijf als een pro!

De eerste groep zij-instromers (carrièreswitchers) in de zorg bij Pluryn is afgelopen maand, na een intensief oriëntatietraject van 6 weken bij de zorginstelling, gestart met een BBL-traject Maatschappelijke Zorg. Deze leerroute is tot stand gekomen in samenwerking met Pluryn, ROC Nijmegen en ROC Rijn IJssel. Het initiatief is in het zonnetje gezet door Zorgpact en uitgeroepen tot Koploper!

Dinsdag 10 april bakten onze studenten Brood en Banket Lisette, Sharon en Fleur er heel veel van tijdens het NK Jeugdvakwedstrijden voor brood- en banketbakkers in Wageningen. Sharon is 2e van Nederland geworden, Lisette is 3e van Nederland! Fleur greep helaas nèt naast een podiumplek.

2 debutanten

Fleur Jansen is 1e jaars student Brood en Banket. Zij streed mee in de klasse Uitvoerend broodbakker. Ter plekke maakte zij 6 ongevulde en 6 gevulde broodjes. Het scheelde maar 2 puntjes of ze was 3e geworden. Een zeer mooi resultaat voor de debuterend deelnemer.

Sharon Willems is tevens 1e jaars student Brood en Banket. Zij streed mee in de klasse Uitvoerend banketbakker. Met haar 6 gebakjes en 6 koekjes pakte zij de 2e prijs en is daarmee dus op 1 na de beste van Nederland. Dat belooft wat na nog 2 jaar studie!

Lisette Noij is 3e jaars student: zij behaalde in de klasse Zelfstandig werkend broodbakker met haar 6 ongevulde broden en 15 getoerd gerezen broodjes de 3e prijs!

Zowel Fleur, Sharon als Lisette werden op 22 februari jl. in ‘eigen huis’ regiokampioen Oost in hun klasse. Dinsdag namen de dames het op tegen de 6 andere regiokampioenen per klasse.

Trotse docent

Collega Jerry Arts, bevlogen docent bij onze Brood- en Banketopleidingen en tevens mede-organisator van de Jeugdvakwedstrijden, is super trots op zijn studenten: ‘Ik was er de hele dag bij toen ze in een voor hen vreemde omgeving het beste van zichzelf moesten laten zien. Het is al een hele prestatie om regionaal kampioen te worden en dan vervolgens ook nog zo te presteren op het NK.... petje af dames!’

Jerry is regiovertegenwoordiger binnen de Stichting Jeugdvakwedstrijden. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de regionale wedstrijd in Oost (die op 22 februari jl. op onze locatie Campusbaan plaats vond) en het NK.

Jerry en zijn collega’s vinden het erg belangrijk om studenten te stimuleren en te motiveren om het beste uit zich zelf te halen. En niet alleen tijdens hun lessen: ‘studenten kunnen veel leren op verschillende vlakken tijdens een wedstrijd. Wij stimuleren ze dus ook altijd om deel te nemen.’

Wil je op de hoogte blijven van wat onze studenten en collega’s Brood en Banket zoal meemaken? Volg dan hun FB-pagina

Lees meer over het NK Jeugdvakwedstrijden in het artikel: Jeugd toont kunnen op het NK Brood-en Banketbakken

Gisteren bracht een mooie afvaardiging van KHN (Koninklijke Horeca Groot Nijmegen) een werkbezoek aan onze horeca-opleidingen. In de KHN is een groot aantal horeca-ondernemers uit Nijmegen en omgeving verenigd. De KHN sprak met onze collega’s in een positieve flow over onderwerpen als: opleiding en toekomstperspectief van medewerkers, personeels- en scholingsbeleid en diversiteit en toekomst van de branche.

Tijdens een inspiratietour langs meerdere Nijmeegse horeca-zaken (waaronder Restaurant Witlof en Wasbar de Wit) spraken de aanwezigen over toekomstbestendig ondernemen in de horeca. De branche kampt namelijk al een tijdje met tekorten aan koks en bedienend personeel. De tour eindigde met een bezoek aan onze horeca-opleidingen en een diner bij onze Cas Spijkers Academie. 

HorecaSamenwerking

Er is onder andere gebrainstormd over hoe we de samenwerking kunnen intensiveren. Initiatieven als HorecaVakpunt Nijmegen-Oss-Cuijk, het gezamenlijk organiseren van de introductie van nieuwe horeca-studenten, gastlessen en workshops verzorgd door horeca-ondernemers bij onze opleidingen en meer betrokkenheid vanuit onze opleidingen bij culinaire evenementen passeerden de revue en worden in de nabije toekomst verder uitgewerkt.

Aanpassing scholing

Wij worden als school regelmatig vanuit de branche benaderd met de vraag of wij geen goede afgestudeerde koks of gastheren en gastvrouwen kennen. Natuurlijk kennen we die, we leiden ze namelijk zelf op ;-) Uiteraard werken we daarin samen met ondernemers uit de branche. We hebben het afgelopen jaar al meerdere interventies gepleegd om mede het gat op de arbeidsmarkt in te vullen:

 • Zo is onze Cas spijkers Academie verhuisd van Boxmeer naar Nijmegen
 • Start er binnenkort een verkorte niveau 2 koks(BBL)-opleiding ‘Talent in de keuken’ 
 • Lopen studenten op een andere manier stage waardoor ze sneller het werkveld ingaan en daardoor ook sneller een bijbaan in de branche gaan zoeken
 • Er worden branche-gerichte keuzedelen aangeboden waardoor studenten nog beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt

Interesse in de branche?

Wil jij kok, gastheer/gastvrouw of Manager/Ondernemer Horeca worden? Kijk dan voor meer informatie bij de opleidingen:

Gastheer/gastvrouw

Kok

Cas Spijkers Academie 

Manager/Ondernemer Horeca

Hoe kun je kindermishandeling signaleren en voorkomen? De Kinderrechtenconferentie van 2018 staat in het teken van dit onderwerp. Ben jij student of docent/opleider in het mbo of hbo in Gelderland en omstreken en krijg je in het beroepenveld (bijvoorbeeld tijdens de stage) te maken met dit onderwerp? Meld je dan zeker aan voor de Kinderrechtenconferentie op 24 mei. 

KRC Speak up imageKinderrechtenconferentie

De Kinderrechtenconferentie wordt georganiseerd door studenten van de opleiding Pedagogisch Werk van ROC Nijmegen. De conferentie vindt plaats op donderdag 24 mei 2018 van 9.00 tot 17.00 uur. We beginnen met een gezamenlijke aftrap in de ochtend met sprekers, zang, dans en poëzie. In de middag volgen deelnemers twee lezingen of workshops. Eind van de middag zal er een gezamenlijke afsluiting zijn.

Logo KRCWat gaan we doen

Kennis opdoen, uitwisselen van ervaringen, hoe kindermishandeling gesignaleerd en voorkomen kan worden, wat te doen als er sprake is van kindermishandeling en bewustwording. Door experts zullen lezingen worden gegeven en workshops worden aangeboden. Lisa Westerveld (GroenLinks) en rapper Flinke Jongen zijn deze dag ook aanwezig! Meer namen volgen nog.

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden via dit formulier. Als de aanmelding is ontvangen krijg je een bevestingsmail. Voor meer informatie kun je altijd mailen naar krc@student.roc-nijmegen.nl.

Locatie

De beginlocatie en eindlocatie ontvang je per bevestiging in de mail.
In de middag verplaatsen we ons naar ROC Nijmegen (Campusbaan 6, 6512 BT, Nijmegen) voor de lezingen en/of workshops.

Nog steeds heeft 1 op de 9 Nederlanders onder 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Het Bondgenootschap laaggeletterdheid werkt eraan laaggeletterdheid te bestrijden. ROC Nijmegen is daarom opnieuw één van de bondgenoten voor de komende vier jaar.

Bezoek ministerie 1

Op 7 maart hebben ambtenaren van de ministeries OCW een bezoek gebracht aan ROC Nijmegen. Ook aanwezig waren gemeente Nijmegen en het regionaal Werkbedrijf. Doel van het werkbezoek van beide Ministeries was om inzicht te krijgen in mogelijke aanpakken om statushouders en nieuwkomers succesvol(ler) te laten zijn in het mbo door samenwerking tussen alle partners.

ROC Nijmegen, gemeenten en regionaal Werkbedrijf hebben gepleit voor een goede opstap voor statushouders in een kwetsbare positie voordat zij aan de Entree-opleiding kunnen deelnemen. Tijdens het bezoek zijn alle bestaande en nieuwe aanpakken verkend om statushouders een optimale kans te bieden om in te burgeren, te integreren en te scholen. Het einddoel is een duurzame arbeidsmarktkwalificatie.

Het werkbezoek was geslaagd, mede ook door een bezoek aan ISK-leerlingen die onderwijs volgen bij ROC Nijmegen.

Bezoek ministerie 5

Bezoek ministerie 3

Bezoek ministerie 2

ROC Nijmegen start in samenwerking met Pluryn en ROC RijnIJssel met een praktijkleerroute in de gehandicaptenzorg voor studenten Maatschappelijke Zorg (MZ).

De studenten volgen een BOL-opleiding met praktijkleerroute waarbij het onderwijs aansluit op de praktijk. Na de opleiding zijn studenten in het bezit van een mbo-diploma Verzorgende niveau 3 (alleen via ROC Rijn IJssel) of Maatschappelijke Zorg niveau 3 of 4 (ROC Nijmegen en ROC Rijn IJssel). Het diploma is gelijk aan een diploma dat een student bij het ROC behaalt, alleen is de leerroute anders. Studenten die de praktijkleerroute zullen volgen bij Pluryn worden begeleid door een werkplekbegeleider. Vragen vanuit de praktijk zullen deels de inhoud bepalen van de mbo-opleiding.

Iets voor jou?

Wil jij een opleiding volgen via de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en heb je passie voor de zorg? Dan kan dat via leren en werken in de praktijk. De Winckelsteegh, ROC Rijn IJssel en ROC Nijmegen werken hierbij samen. Je werkt 15 uur per week in de praktijk en krijgt 15 uur per week onderwijs. Dat vindt allemaal plaats bij De Winckelsteegh. Daarnaast besteed je nog een aantal uren per week aan huiswerk en opdrachten. Je ontvangt een stagevergoeding van € 129,- bruto per maand (bij een stage van 15 uren per week).

Wat is Pluryn?

Pluryn behandelt en begeleidt jongeren en (jong)volwassenen met complexe problematiek. Vaak hebben zij meerdere zorg- en behandelvragen tegelijk. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en gedragsproblemen of een ernstige meervoudige beperking en autisme. Pluryn biedt passende begeleiding, onderwijs, werk, dagbesteding en vrijetijdsbesteding.

Heb je interesse of heb je vragen?

Bekijk document de vacaturetekst  voor meer informatie.

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten