Student met coronabesmetting bij ROC Nijmegen

Geplaatst op 08 september 2020

We snappen heel goed dat er ongerustheid is ontstaan naar aanleiding van berichtgeving gisteren en vandaag in de media over een student met coronabesmetting bij het ROC Nijmegen.

Wat is er gebeurd?

Zondag 6 september informeerden we 12 studenten en 3 docenten over een klasgenoot/student die positief getest is op het Covid 19-virus en waarmee zij in contact zijn geweest. We waren onvolledig in onze informatie, wat tot verwarring en onduidelijkheid leidde. We bieden daarvoor onze excuses aan.

We adviseerden de betrokken studenten en docenten om in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Daaraan hadden we moeten toevoegen, dat ze zich alleen hoefden te laten testen, wanneer zij klachten hebben. Uit voorzorg en voor de veiligheid van iedereen wilden we direct betrokkenen zo snel mogelijk informeren, want de besmette persoon is in afwachting van de uitslag van de test op school geweest. 

Hoe gaat het nu verder?

Gistermorgen hadden we contact met de GGD. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat bij ons op school niemand langdurig (langer dan 15 minuten) binnen 1,5 meter afstand van de besmette persoon geweest is. Daarom konden de betrokken studenten en docenten vandaag weer naar school, als zij geen klachten hadden.

Is het wel veilig op school?

Het belang van studenten om lessen te kunnen volgen staat bij ons altijd centraal. Corona, of niet. We weten ook, dat (praktijk)instructie en contact met medestudenten, belangrijk zijn voor de ontwikkeling van studenten. Ook zijn ze een grote motivatie en drijfveer voor hen. Ze komen er graag voor naar school.

Daarom doen we juist nu, onder lastige omstandigheden, ons uiterste best, om (praktijk)onderwijs op school zo vorm te geven, dat het voor zowel studenten als hun docenten veilig kan plaatsvinden. Hieronder lees je hoe we dat doen.

Beperkt aantal mensen aanwezig in de gebouwen

Er mag maar een beperkt aantal studenten en medewerkers in onze gebouwen aanwezig zijn. 30 procent van het normale aantal studenten en medewerkers. Zo zorgen we ervoor, dat we allemaal 1,5 meter afstand kunnen houden. Daarnaast vragen we iedereen zich te houden aan de regels die worden aangegeven in onze gebouwen.

Rooster  

Veel lessen worden nog op afstand gegeven. Wanneer les op school gevolgd wordt, gaan we er vanuit dat de studenten en docenten alleen komen als ze geen klachten hebben. De lessen zijn in blokken. In de 45 minuten tussen deze blokken, verlaten studenten het lokaal, worden de gebruikte lokalen schoongemaakt, en komen nieuwe studenten binnen voor het volgende blok.

Looproutes en geen pauzes

Op alle locaties zijn looproutes aangegeven. Als iedereen zich hieraan houdt, kunnen we voor iedereen de 1,5 meter in de gangen garanderen. De beveiliging let ook op, of iedereen zich aan de looproutes houdt. We vragen studenten zoveel mogelijk in het lokaal te blijven.

Er zijn geen pauzes in de lessen, waardoor niemand tussen de lessen door op de gang hoeft te zijn. De kantines en leerbedrijven blijven voor studenten gesloten, omdat het niet de bedoeling is, dat ze in school pauzeren. Koffie/thee/chocomelk kunnen uit de automaten gehaald worden en eten wordt van huis meegenomen. 

Hygiëne en veiligheid 

Bij elk klaslokaal staat aangegeven hoeveel mensen in het lokaal mogen. In de klaslokalen staan alle stoelen en tafels op 1,5 meter afstand en mogen alleen de stoelen en tafels zonder kruis gebruikt worden.Bij de ingangen van alle gebouwen, en bij sommige trapopgangen, staan zuilen met handgel om handen te ontsmetten. En op alle toiletten kunnen, na het wassen, handen gedroogd worden met papieren doekjes. In de lokalen zijn handgel, handschoenen, en schoonmaakdoekjes of spray om tafels en stoelen schoon te maken voordat de les start.

Verse lucht

Al onze gebouwen worden 24 uur per dag, 7 dagen per week op de maximale capaciteit geventileerd met buitenlucht. Ook zijn alle luchtfilters vervangen.

Mondkapjes niet verplicht 

Op onze school geldt géén mondkapjes-plicht geldt. Vinden studenten of docenten het prettig om wel een mondkapje te dragen? Dan mag dat. Wanneer tijdens de praktijkles de 1,5 meter afstand niet mogelijk is, dan kan een docent studenten vragen om een mondkapje te dragen. De studenten kunnen een mondkapje krijgen van hun docent.

Geen studieplek thuis?

Hebben studenten geen studieplek thuis, dan zijn ze welkom op een van onze locaties om te komen studeren. We vragen ze wel om de plek vooraf via hun docent of beveiliging te reserveren.

Reizen naar school  

We vragen studenten en medewerkers om zo veel mogelijk lopend, met de fiets, of het openbaar vervoer naar school te komen.

Meer weten? 

Kijk dan op bij de veelgestelde vragen en antwoorden.