Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Examen leidinggeven in de horeca in coronatijd

Geplaatst op 30 april 2021

Vierdejaars studenten van de opleiding Manager/ondernemer Horeca van ROC Nijmegen moeten in april een examen leidinggeven afleggen. Normaal gesproken doen zij dat in een restaurant. Vanwege de sluiting van de horeca door corona, was een alternatief nodig om vast te stellen of de studenten klaar zijn voor het echte werk.

Samen met Fieldwork Foundation, een Nijmeegse stichting die lokaal hulp biedt daar waar het leed het grootst is, werden er zes initiatieven opgezet waarin studenten kunnen laten zien hoe goed zij de leidinggevende vaardigheden beheersen. En waarmee ze tegelijkertijd iets moois doen voor de samenleving.

roc leerlingen op pad voor hun examen

Alternatief voor restaurantavond

Jelle Zeller, docent en manager leerbedrijven horeca: “Normaal nemen we examens af tijdens een restaurantavond, die de studenten zelf geheel voorbereiden en waarin zij hun klasgenoten aansturen. Door de sluiting van alle horeca, ook die van ons eigen Leerbedrijf, moesten we op zoek naar een alternatief. Samen met Fieldwork Foundation Nijmegen hebben we een concept uitgewerkt. Studenten werken in twee- of drietallen aan een evenement, waarbij ze vaardigheden als plannen, inkopen, aansturen en organiseren moeten laten zien. Ook moeten ze zelf de financiering van hun evenement regelen, bijvoorbeeld door sponsoring of crowdfunding. Het heeft geresulteerd in totaal zes verschillende examens.”

Robbie Veenendaal van Fieldwork Foundation vult aan: “De studenten hebben zich met zoveel passie ingezet voor de goede doelen. Winst is er niet alleen in het behalen van een examen. De gestes worden enorm gewaardeerd en de studenten ervaren daarmee hoe fijn het is om iets goeds te doen voor anderen.”

Goede doelen

Eerder deze maand verzorgden studenten al een high tea voor medewerkers van de Dierenambulance en een bijeenkomst met eten en drinken voor jongeren die op straat hebben geleefd; op 22 april bedankten zij met gebakjes BOA’s voor hun inzet.

Op 29 april verzorgen de examenleerlingen voor daklozen een ‘diner to go’ vanuit de Titus Brandsma-kapel en een online bingo voor bewoners van verzorgingstehuis Juliana. Eind mei staat er tenslotte nog een bingoavond met hapjes in De Stip in Hatert gepland.

Dit artikel werd op 27 april 2021 gepubliceerd op De Brug Nijmegen.

Terug naar boven