Creatief technoloog

Augustus 2022 is het laatste schooljaar waarin je nog met deze opleiding kunt starten. Vanaf augustus 2023 is het niet meer mogelijk om in te stromen op de opleiding. Als alternatief bieden we de opleiding Technicus Engineering werktuigbouw/energietechniek aan. Deze lijkt qua inhoud het meest op de opleiding Creatief Technoloog.

Creatief technoloog

Zit je boordevol ideeën? Wil je graag zelfstandig werken en ben je onderzoekend? Als de wereld van technologie je aanspreekt, dan is de opleiding Creatief technoloog bij ROC Nijmegen iets voor jou. Leer aan de hand van opdrachten rechtstreeks uit de praktijk van het bedrijfsleven.

Wat leer je op de opleiding Creatief technoloog?

We werken nauw samen met High Tech Industrie en innovatieve bedrijven in Nijmegen. Dat helpt enorm om jou voor te bereiden op klussen die in de snelle wereld van vandaag passen. Je werkt in groepjes aan opdrachten, bijvoorbeeld op het gebied van zorgtechnologie, nanotechnologie, robotica, energietechniek of toekomstige bouwwerken. Veel opdrachten komen rechtstreeks vanuit het bedrijfsleven en de maatschappij.  

Ieder jaar loop je stage bij een bedrijf waar je een specifieke opdracht doet. De tijden dat je stageloopt, bepaal jij zelf in overleg met het bedrijf en de opleiding. De opleiding en het bedrijf beoordelen jouw afstudeerdopdracht. 

Na de opleiding

Wil je nog meer leren? Dat kan, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen of Business Innovation. Je kunt natuurlijk ook aan het werk, want je hebt gedurende de opleiding een portfolio opgebouwd waarin jij laat zien wat je kunt.  

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?

Opleidingslocatie

Heyendaalseweg 98
Nijmegen

Meer over de opleiding

Je volgt geen lessen, maar volgt workshops en werkt aan opdrachten. Je krijgt intensieve begeleiding van een leercoach. Als wij een vraag binnen krijgen, ben jij degene die meteen ideeën heeft, initiatief neemt en medestudenten om je heen verzamelt om oplossingen te bedenken. Elke opdracht presenteer je uiteindelijk aan de opdrachtgever.

Meeloopdagen

Wil je graag een (halve) dag meelopen bij de opleiding Creatief Technoloog? Ben je benieuwd hoe een lesdag eraan toegaat? Stuur dan een e-mail voor een afspraak naar: V. van Munster,  v.vanmunster@roc-nijmegen.nl. Er zijn geen vaste tijden om mee te lopen.

Past het beroep Creatief technoloog bij mij?

 • Met de handen werken

 • Met de computer werken

 • Met machines werken

 • Iets moois maken, bedenken

 • Probleem oplossen

 • Rekenen

 • Je hebt één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

  Aanmelden

  Heb je nog vragen of ben je er wel uit en wil je je voor deze opleiding aanmelden? Stuur dan een mail naar Victor van Munster, projectleider Creatieve Technologie: v.vanmunster@roc-nijmegen.nl.

 • Omdat je veel werkt in opdracht van of samen met het bedrijfsleven, zijn er geen vaste periodes dat je stage loopt. Je stage is door de leerjaren heen ‘geweven’.

 • Het lesgeld is € 1239,- per jaar.

  Bijkomende kosten

  Omdat je tijdens deze opleiding veel gaat maken (denk aan proefmodellen, prototypen met de 3d-printer en/of lasersnijder(s), uitprobeersels en oefeningen) betaal je materiaalkosten. Deze post is voor het komend studiejaar vastgesteld op € 400 (exclusief de kosten voor een laptop). Hierbij zijn ook de kosten voor veiligheidsschoenen, -bril, schuifmaat, duimstok, rekenmachine en diverse softwarelicenties inbegrepen. 

  Het is van belang dat je over een goede laptop beschikt! 

 • BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

 • Ja!

 • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: Keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke Keuzedelen je kunt gaan doen. 

  Lees meer over Keuzedelen in het mbo
  Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

 • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen. Vraag dus gerust om hulp.

 • In elk geval vóór 1 mei.

  • Zit je nu op school? Vul ook je DDD (digitale doorstroomdossier) in
  • Zit je nu niet op school? Dan voeren we eerst een intakegesprek

  Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

 • Ben je VO-leerling? 

  Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten

  Ben je géén VO-leerling? 

  Na je aanmelding voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan bij Intakegesprek.

  Ga je BBL doen?

  Dan houden we altijd een intakegesprek.

 • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

  Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

 • Jouw route door het mbo

  • vmbo-kader diploma
  • vmbo-gemengd diploma
  • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
  • Overgangsbewijs naar havo 4
  mbo-entree-opleiding
  mbo opleiding niveau 2
  mbo opleiding niveau 3 of 4
  Aan het werk op de arbeidsmarkt
  Doorstuderen op het hbo
  Lees meer over de niveaus

Volg je opleiding Creatief technoloog bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Creatief technoloog

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Meeloopdagen

We weten nog niet wanneer je weer mee kunt lopen.

Wil jij weten wanneer er weer nieuwe momenten voor meelopen zijn?

Houd me op de hoogte.

Hoe ziet een meeloopdag er uit?

Open dagen

Aanmelden voor de opleiding Creatief technoloog!

Hoe werkt het aanmelden?

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder. Heb je andere vragen (bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant: