Stage noemen we Beroepspraktijkvorming, kortweg BPV. Het opdoen van praktijkervaring is van essentieel belang voor een praktijkgerichte opleiding. Daarom is hulp van uw bedrijf welkom en onmisbaar.

Wat is BPV?

De beroepspraktijk, het werkveld waarvoor we opleiden, is het uitgangspunt voor het leerproces van onze studenten. Onze opleidingen zijn gericht op het realiseren van een voortdurende wisselwerking tussen leren en werken. Het bedrijfsleven betrekken we intensief bij het vormgeven van ons onderwijs. Stage of Beroepspraktijkvorming (BPV) is dan ook een belangrijk onderdeel van elke beroepsopleiding. Tijdens de BPV leren studenten in de praktijk wat er allemaal bij het beroep komt kijken. Gedurende een stage komt een student van alles te weten over de beroepspraktijk, maar ook over zichzelf. 

Doel van de BPV

Het doel van de BPV is onze student voor te bereiden op de latere beroepsuitoefening. De student treedt tijdens de BPV zoveel mogelijk op als werknemer in de arbeidsorganisatie. Tijdens de BPV zal een student moeten laten zien, dat hij/zij de vereiste competenties beheerst, bijvoorbeeld zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. De vereiste competenties kunnen verschillen per opleiding. We bespreken ze voorafgaand aan de stage met de student en zijn leerbedrijf.

Organisatie van de BPV

De organisatie van de BPV kan per opleiding verschillen. Dit hangt af van hoe het onderwijsprogramma is opgebouwd en uitgewerkt. In de voorbereiding van de beroepspraktijkvorming worden afspraken gemaakt over de begeleiding van de student door opleiding en leerbedrijf.  Er wordt een Beroepspraktijkvormingsovereenkomst gesloten en allerlei praktische zaken geregeld zoals werktijden, vergoeding en eventuele Verklaring Omtrent Gedrag. Leerbedrijf en student ontvangen een BPV-werkboek met informatie die specifiek is voor de opleiding en opdrachten die de student in de praktijk moet uitvoeren. Elke BPV wordt afgesloten met een beoordeling vanuit het leerbedrijf en vanuit het roc.

Erkenning als leerbedrijf 

Een stagiair begeleiden levert u up-to-date kennis en informatie van de opleiding. U draagt bij aan het opleiden van vakmensen in uw branche en mogelijk levert het u nieuwe medewerkers op. Voordat een bedrijf een stagiair(e) officieel mag begeleiden moet het officieel erkend zijn als leerbedrijf.  Heeft u een stageplaats en is uw bedrijf nog niet erkend? Neem contact met ons op. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten