“Inge, dankjewel voor je tijd, dit gesprek is voor mij als een boeketje bloemen. Juffrouw Det en jij hebben me vanmiddag enorm geholpen!” Moeder gaat opgelucht het gesprek uit. Ze wil graag intensieve begeleiding in huis en op straat want ze verliest haar zoon.

Inge van Berlo Moeder, school en passend onderwijs willen dat Dylan (17) naar school gaat. Alle neuzen staan dezelfde kant op, alleen hij wil niet! Hij hangt liever op straat waar hij met jongens optrekt die veel geld hebben.

Vanaf jongs af aan ging het mis. Dylan is opgegroeid in een veilige thuisomgeving, maar was als kind agressief. Hij zag meerdere scholen door zijn opstandige gedrag. Dylan werd onderzocht. Begeleiding werd ingezet op school en thuis. Daarna was er een stijgende lijn te zien, maar in de puberteit ging hij toch de straat op.

Moeder heeft er alles aan gedaan om hem te redden, maar nu is de maat vol. Ze roept wanhopig tijdens het evaluatiegesprek met de opleiding: “Dylan… Waarom lieg je? Waarom wil jij met straatjongens omgaan terwijl je thuis alles hebt? Waarom doe je niet je best op school ondanks de hulp?”. Dylan protesteert in het begin, maar zit daarna met zijn mond vol tanden. Toch wil hij nog steeds geen hulp accepteren. Zijn resultaten blijven ondertussen achteruit gaan.

Het is zo dubbel. Deze moeder heeft hulp nodig en wij doen er alles aan om haar zoon binnen te houden. Aan de andere kant valt er zo dadelijk misschien een student uit en worden we op onze vingers getikt door de hoge VSV-cijfers. Zo werkt het in de praktijk niet. Soms lukt het ondanks alle inspanningen niet om een student binnen te houden. Iedere situatie en student is anders. De laatste tijd wordt er gesproken over hoge VSV cijfers en dat vind ik erg lastig omdat iedereen hard aan het werk is. Het zijn namelijk niet de cijfers maar de studenten die tellen!

Inge van Berlo

Agenda

Maandag 17 juni 2019 Infoavond
Donderdag 3 oktober 2019 Decanendag
Zaterdag 23 november 2019 Open Dag
Donderdag 23 januari 2020 Wintermeeting
Donderdag 12 maart 2020 Open Dag
Dinsdag 21 april 2020 Vavo-avond
Maandag 15 juni 2020 Infoavond
     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten