Vet praktijkonderwijs bij Techniek: escaperooms en tiny houses!

Met elkaar samen werken en over je vakgebied heen kijken in multidisciplinaire teams dat is waar het om draait bij twee mooie recente projecten in ons techniekonderwijs. Vorige week werden de laatste tiny houses opgeleverd en komende donderdag zijn zes escaperooms toegankelijk voor publiek. Stuk voor stuk innovatie vakwerken die door eerste- en tweedejaars studenten zelf bedacht en gemaakt zijn.

Tiny houses

Donderdagmiddag 30 januari 2020 leverde de tweede shift eerstejaars studenten van De Technische na negen dagen bouwen zes tiny houses op. Om dit voor elkaar te krijgen werkten studenten van de opleidingen Timmeren, Elektro, Installatietechniek en Schilderen drie weken nauw samen in een uniek project. De studententeams volgden eerst samen workshops, bereidden de bouw voor en gingen vervolgens aan de slag om nog geen twee weken later een innovatief huisje af te leveren.

Stadsnomaden

Dit jaar liet het project zich laten inspireren door de Nijmeegse stadsnomaden, zegt docent Coenen. ‘’Zij passen duurzame technieken toe in hun eigen tiny houses. Veelal leven ze off grid, dat wil zeggen: ze zijn niet aangesloten op gas, water, licht en riool. Ze experimenteren met allerlei voor onze studenten interessante innovatieve technieken. Veel daarvan zagen we terug in de opgeleverde huisjes.’’

Samen met Het Rijks

Dit jaar bouwden de techniekstudenten voor het eerst op een locatie buiten het Technovium-gebouw. Noodzakelijk want in de afgelopen jaren is het aantal studenten dat deelneemt aan dit project flink gegroeid. Een nieuwe locatie werd gevonden in de Sint Hubertusstraat 10, bij Het Rijks. Een fantastisch voorbeeld van een vruchtbare samenwerking: mbo meets vmbo en bedrijfsleven.

Escaperooms

Vorige week en deze week werken alle tweedejaars studenten van de opleidingen Software developer (voorheen Applicatie- en Mediaontwikkelaar) en Mediavormgever samen aan hun eigen mobiele escaperooms. In multidisciplinaire teams creëren ze zes uitdagende rooms die gratis toegankelijk zijn voor publiek. Op donderdagmiddag 13 februari zijn kan je zelf uit deze escaperooms ontsnappen op onze locatie Heyendaalseweh 98 (Technovium).

In dit project worden zo’n 120 studenten uitgedaagd om met een team van 19 mede-studenten binnen twee weken een complete escaperoom te bedenken, ontwerpen, bouwen en testen en op te leveren. Het draait in dit project om samenwerking, innovatie, creativiteit, kennisoverdracht, nieuwe media- en programmeertechnieken en verbreding en verdieping van vakkennis.

Elkaars vaktaal spreken

Om ‘elkaars vaktaal’ te kunnen spreken en goed samen te kunnen werken start het project met diverse workshops zoals domotica, Arduino, 3D-printen, scrummen, lasersnijden, grafische vormgeving, interface design. Uitdagende en eigentijdse onderwerpen. De escaperooms zijn zo gemaakt dat alles mobiel en modulair is. Rooms waarbij alles werkt en die makkelijk in elkaar te zetten zijn, worden ingezet tijdens onze Open Dagen en tijdens de Techniekdag Nijmegen.