Opleiding Medewerker Human Resource Management (HRM)

Wat houdt deze opleiding nu eigenlijk precies in? Steeds vaker krijgen wij deze vraag. Daarom hebben wij uitgebreid beschreven wat de opleiding inhoudt, bij welke leerling dit past, wat de toekomst biedt en wat de ervaring van een student is.

"Door deze studie heb ik mijzelf beter leren kennen"

Lieke heeft afgelopen jaar de studie Medewerker Human Resource Management (HRM) afgerond en blikt terug. “Deze opleiding heeft mij een goede basis gegeven als het gaat om vakinhoud. Maar vooral in het ontwikkelen van vaardigheden. Nu studeer ik aan de vervolgopleiding Learning & Development in organisations binnen de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Tijdens de opleiding medewerker HRM aan ROC Nijmegen heb ik leren presenteren en feedback geven tijdens samenwerkingsopdrachten. Hierdoor voelt het alsof ik een stap voor loop op mijn klasgenoten op het hbo. We kregen het vak gesprekscyclus. Hierdoor weet ik hoe ik contact moet leggen en effectieve vragen kan stellen. Daar heb je, je hele leven wat aan.”  

Bekend of onbekend?

Bakker, sportleraar, reisleider. Beroepen die we allemaal wel kennen. Medewerker HRM is een functie die jongeren niet vanzelfsprekend kennen. Maar wanneer ze horen wat het inhoudt komt het ineens dicht bij hun eigen wereld. Ga je op zoek naar een bijbaantje? Dan ga je solliciteren. Sollicitatiegesprekken worden vaak georganiseerd door een medewerker HRM. Wordt je broer onverwachts ziek tijdens zijn werk? Dan krijgt hij vaak te maken met een medewerker HRM. Heeft je moeder een nieuwe baan? Dan heeft zij vast en zeker contact gehad met een medewerker HRM over haar arbeidsovereenkomst.  

Voor welke scholier?

Een medewerker HRM regelt alle zaken die te maken hebben met de in-, door- en uitstroom van personeel binnen bedrijven. Binnen elk bedrijf worden personeelszaken geregeld. Deze MBO 4 studie is voor organisatietalenten. Voor studenten die van nature nieuwsgierig zijn naar wat mensen willen bereiken of leren. Jongeren die graag met mensen werken, maar die het zakelijke aspect ook aanspreekt. De opleiding medewerker HRM is een brede opleiding en daardoor ook interessant voor jongeren die nog geen goed beeld hebben van hun eigen loopbaan. 
 
Als student aan de opleiding medewerker HRM leer je veel over jezelf en jouw manier van leren. Je leert veel over de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld in welk vakgebied er veel banen zijn en in welk vakgebied minder. Studenten kennen de rechten en plichten van werkgevers en werknemers in bedrijven. Zij kunnen succesvolle bijeenkomsten organiseren en presentaties geven aan groepen mensen.

Communicatie centraal 

Binnen de studie nemen wij onze studenten mee in de wereld van Human Resource Management. 

De focus binnen onze opleiding ligt op communicatie. Studenten ontwikkelen gespreks- en presentatietechnieken. In het eerste studiejaar volgen zij een basisjaar samen met juridische studenten, waarin zij ook kennis opdoen over het arbeidsrecht en ontslagrecht. De twee studiejaren erna richten zij zich volledig op Human Resource Management. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met:  

  • Personeelsdocumenten opstellen 
  • Netwerken  
  • Advies geven
  • Werken in een HRM project  

De beroepspraktijk binnen de studie 

Het is een praktijkgerichte opleiding. Wij werken veel met casuïstiek uit de actuele beroepspraktijk. Onze docenten werken zelf ook nog gedeeltelijk in het HRM-werkveld en zijn goed op de hoogte van de arbeidsmarktontwikkelingen. Studenten lopen stage binnen een HR-afdeling of uitzendbureau en regelmatig bezoeken wij bedrijven en ontvangen wij HR-professionals uit de praktijk in onze lessen.  

Het vervolg?

Veel van onze studenten stromen door naar het HBO. Binnen de opleiding medewerker HRM komen zij erachter waar hun interessegebieden liggen. Studenten kiezen een sociale richting; Opleidingskunde, HRM of Toegepaste psychologie. Of meer de zakelijke kant; Bedrijfskunde of Rechten. Voor al deze HBO-opleidingen is de opleiding medewerker HRM een hele goede basis. 

Ook krijgen onze studenten tijdens hun stageperiode met regelmaat een baan aangeboden bij hun stagebedrijf. Vaak is dit in de functie van recruiter bij een uitzendbureau. Zij houden zich dan bezig met het werven en selecteren van personeel voor bedrijven. 
 
Wil je meer weten over deze opleiding? Neem dan een kijkje op onze website.