Jaargang 18, nummer 5

Vaklui zijn momenteel moeilijk te krijgen. Sluit het mbo onvoldoende aan bij de arbeidsmark? Het College van bestuur van ROC Nijmegen schreef een open brief.

‘’Zo’n leraar hebben wij ook,’’ dacht Eline Kilkens toen ze een opsomming hoorde van kenmerken van kanshebbers op de titel Leraar van het Jaar. Ze kwam met haar klas in actie.

Met het bestuur van de Decanenkring VMBO Nijmegen e.o. zijn de data bepaald voor decanenactiviteiten in schooljaar 2017 – 2018. Ook de data van onze Open Dagen staan erbij.

De MBO Scanner is een applicatie van het ministerie van Onderwijs, een online hulpmiddel dat allerlei interessante informatie over het middelbaar beroepsonderwijs beschikbaar maakt. Voor de liefhebber van cijfers en vergelijkingen.

Ondertussen is in Boxmeer de renovatie van ons pand in de Begijnenstraat in volle gang.

Leerlingen krijgen bij het aanmelden voor schooljaar 2018-2019 te maken met wettelijk bepaalde veranderingen.

Inge van Berlo wijdt haar column aan de vraag wat telt: de student of de VSV-cijfers?

Kun je het beste via het mbo of via het havo naar het hbo? Mbo’ers presenteren op het hbo vrijwel hetzelfde als havisten?

 • Veranderingen bij aanmelden voor een beroepsopleiding

  Vanaf 1 oktober 2017 kunnen vo-leerlingen zich bij ons aanmelden voor een vervolgopleiding in schooljaar 2018-2019. Nog steeds zijn ALLE vo-leerlingen bij ons welkom. Leerlingen en vo-scholen gaan echter wel te maken krijgen met enkele wettelijk bepaalde veranderingen.

 • Mbo'ers presteren vrijwel hetzelfde als havisten in hbo

  ''Opnieuw presteren mbo-afgestudeerden beter in het eerste jaar van het hbo,'' lezen we op de website van de MBO Raad. ''Dit blijkt,'' zo vervolgt het artikel ''uit de Monitor beleidsmaatregelen 2016-2017 die de minister van OCW 1 juni aan de Eerste en Tweede Kamer stuurde.'' Ook in 2015 daalde het uitval- en switchpercentage van hbo-studenten met een mbo-achtergrond licht (naar 38 procent)....

 • Nee tegen VSV - column

  “Inge, dankjewel voor je tijd, dit gesprek is voor mij als een boeketje bloemen. Juffrouw Det en jij hebben me vanmiddag enorm geholpen!” Moeder gaat opgelucht het gesprek uit. Ze wil graag intensieve begeleiding in huis en op straat want ze verliest haar zoon.

 • Zo'n leraar hebben wij ook

  Onze collega Gert-Jan Jacobs is kandidaat-Leraar van het Jaar. Hoe zijn nominatie tot stand kwam, lees je hier .

 • MBO Scanner geeft inzicht

  De MBO Scanner is een online hulpmiddel dat bezoekers inzicht geeft in mbo-scholen en mbo-opleidingen. Het gaat om informatie over o.a. de studentenpopulatie, het aangeboden onderwijs, de financiën van mbo-scholen en de onderwijsresultaten. Daarmee draagt de applicatie bij aan de transparantie van het mbo en levert het brede informatie voor zowel mbo-scholen als andere belangstellende. Check de...

 • Het mbo is geen bol.com - open brief

  Dinsdag 6 juni jl. heeft het College van Bestuur van ROC Nijmegen een Open Brief gestuurd naar de Gelderlander. In deze brief reageert ons College op een bericht op de website van de NOS en op een persbericht van Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad. Onderwerp: het tekort aan vaklui en de negatieve beeldvorming rond middelnbaar beroepsonderwijs.