Van havo naar mbo: vier redenen om te kiezen

Zit jij op de havo? Je denkt er misschien niet direct aan, maar er zijn echt veel redenen te bedenken om van havo naar mbo te gaan. We informeren je graag over de mogelijkheden om tijdens de havo (met overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4), als je dreigt te zakken voor de havo of bent gezakt, of ná de havo (met je havo-diploma op zak) voor een mbo-opleiding te kiezen. 

Wil je meer weten? Bekijk onze beroepsopleidingen.

Naar de beroepsopleidingen

Bekijk het verhaal van Luuk

Van havo naar mbo: vier redenen om te kiezen

De afgelopen vijf jaar gingen steeds meer jongeren met een havo-diploma naar het mbo. Waarom zou je kiezen voor mbo? 

Reden 1: je bent meer een type voor de praktijk

Je komt er tijdens je havo achter dat je niet echt een type bent dat vaak en graag in de boeken zit. Je komt erachter dat je energie krijgt van het werkelijk doen en dat je op die manier het snelst leert. Op het mbo doe je namelijk veel praktijkervaring op. Je zit minder in de boeken en je bent daadwerkelijk met het uitoefenen van een beroep bezig. Vaak doe je dit in onze praktijklokalen. Op die manier leer je sneller die vaardigheden die je in de beroepspraktijk ook nodig hebt. Daarnaast loop je stage tijdens je opleiding zodat je in het bedrijfsleven ook nog eens echt meedraait en meewerkt.

Reden 2: je wilt graag naar het hbo, maar het past nu nog niet bij je

Je hebt ambities om uiteindelijk op het hbo te willen studeren, maar het staat nog te ver van je af. Dit kan zijn omdat je nog niet helemaal weet wat je wilt. En je bent misschien nog aan het bijkomen van je pittige havo. Een mbo-opleiding is een goede opstap naar het hbo.

Reden 3: je wilt graag een vak uitoefenen, dat je op het hbo niet kunt leren

Heb jij eigenlijk altijd al kok, banketbakker of schoonheidsspecialiste willen worden en nu een havo-diploma? Het is belangrijk, om een opleiding te kiezen die bij je past. Een mbo-opleiding in het vakgebied dat jij leuk vind is dus een hele goede keuze. De kans op studiesucces is dan ook vele malen hoger.

Reden 4: je hebt het verkeerde havo-profiel gekozen voor toelating op het hbo

Dacht jij iets in de economische richting te willen doen en koos je voor het profiel E&M of C&M, maar eigenlijk wil je tóch graag de gezondheidszorg in? Met jouw havo-diploma kun je starten op de mbo-opleiding in de richting die jij wilt. Ook als dit een andere richting is dan je havo-profiel. Na het behalen van je mbo-diploma zou je dan alsnog naar het hbo kunnen. Eventueel kun je zelfs tijdens je mbo-opleiding alsnog je benodigde havo-vakken halen. En start jij goed voorbereid én met relevante praktijkervaring op het hbo.

Van havo naar mbo: wat zijn de voordelen voor mij? 

Vanuit het mbo stromen ieder jaar vele studenten door naar het hbo. We noemen een aantal voordelen voor jou om van mbo naar hbo te gaan: 

  • Als mbo’er heb je veel meer praktijkervaring opgedaan dan iemand die direct vanaf de havo op het hbo komt. Jij weet al echt hoe het er straks in de praktijk aan toe gaat! 
  • Tijdens je mbo-opleiding bouw je al een netwerk op bij bedrijven in jouw werkveld (bijvoorbeeld door stages). 
  • Je hebt minder klassikaal les 
  • Je kunt je richting nog aanpassen. Misschien heb je wel een vakkenpakket gekozen dat niet aansluit op de hbo-opleiding van jouw keuze. Vaak kun je dan wel gewoon starten op het mbo. Tijdens je mbo-opleiding kun je dan één of meerdere havo-certificaten behalen die je momenteel mist. Je stroomt dan door naar het hbo met de juiste papieren. 
  • Een tussenstap van havo naar mbo geeft je extra tijd om te ontdekken, wat je nou écht wilt. En welke hbo-opleiding het beste bij jou past. Door de verschillende uitstroomrichtingen in het mbo zorg je ervoor dat je straks de juiste hbo-opleiding gaat doen. 

Een verkorte of versnelde mbo-opleiding? Ontdek jouw mogelijkheden

Afhankelijk van je vakkenpakket en je studieresultaten op de havo, kun je jouw mbo-opleiding vaak sneller afronden. Dit kan in sommige gevallen, doordat je een verkorte route volgt of doordat het studietempo wordt versneld. De mogelijkheden worden samen met jou bekeken tijdens een welkomstgesprek. Van havo naar mbo: het overwegen waard!

Wil je meer weten? Bekijk onze beroepsopleidingen.

Naar de beroepsopleidingen

Studiefinanciering en het mbo 

Ook voor het mbo kun je studiefinanciering krijgen. Ga je na het mbo naar hbo? Dan kun je 7 jaar studiefinanciering voor het hbo krijgen. De periode van 10 jaar begint dan ook opnieuw. 
Zie ook: DUO | Studiefinanciering 

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten