Kennismaken via een intakegesprek

Bij het intakegesprek neem je het ingevulde doorstroomdossier mee. Dit formulier heb je samen met je mentor of decaan ingevuld (BOL). Voor een intakegesprek bij een BBL-opleiding neem je het door jou zelfstandig ingevulde   pdf doorstroomdossier  mee.

Tijdens het intakegesprek staat een kennismaking tussen jou en ROC Nijmegen centraal. Wij vragen over je vooropleiding, je diploma en je motivatie. Jij kunt ROC Nijmegen vragen stellen over de opleiding en het onderwijs.

Ook bespreken we met je wat voor persoon je bent en of dat past bij het beroep dat je later wilt gaan uitoefenen. We kijken of je kunt voldoen aan de eisen die de opleiding aan je stelt. Als het nodig is maken we afspraken over extra begeleiding. Daarom is het belangrijk dat je meteen vertelt welke ondersteuning je eventueel op je vorige school hebt gekregen. Zo kunnen we je vanaf het begin de juiste ondersteuning bieden.

Na het intakegesprek ontvang je een advies over de plaatsing in de opleiding van je keuze. Bij twijfel over de juiste keuze, de haalbaarheid van de opleiding en/of je motivatie bestaat de mogelijkheid dat je in een verlengde intake komt.

Beperking of handicap

Heb je een beperking zoals een handicap, een chronische ziekte of gedragsproblemen die je belemmeren in je leerproces? Dan kun je, als dat nodig is, gebruik maken van extra begeleiding. Om hiervoor in aanmerking te komen, vul je dat op je doorstroomformulier in. Kijk ook bij Passend Onderwijs.
Dyslexie of dyscalculie
Wanneer je in het bezit bent van een dyslexie- of een dyscalculieverklaring of als je ernstige problemen hebt met rekenen dan meld je dat bij voorkeur in je intakegesprek. Als je een verklaring hebt, vertel ons dat ook. We zullen die later bij je opvragen. Kijk ook bij Taal en Rekenen.

Wat verwachten we van jou tijdens het intakegesprek?

 • Wij vragen naar je leerervaringen bij je vorige school/opleiding en je interesses, hobby’s.
 • Je geeft je motivatie aan voor de opleiding.
 • Wij vragen aan je hoe je de keuze voor de opleiding hebt gemaakt en welk beeld je van de opleiding hebt.
 • Het is belangrijk dat je al bij de intake aangeeft of er zaken zijn die voor jou belangrijk zijn in je leerproces.
 • Ook is het belangrijk om te vertellen welke ondersteuning je op je vorige school hebt gekregen. Zo kunnen we je vanaf het begin de juiste ondersteuning bieden. Met een goede start van je opleiding vergroot je je kansen op studiesucces.
 • Stel gerust zelf ook vragen over de opleiding of de school. Tip: noteer ze van tevoren.

Wat kun je van ons verwachten tijdens het intakegesprek?

 • Je ontvangt een uitnodiging voor een intakegesprek en deze staat in het teken van kennismaking en welkom.
 • Het intakegesprek is onderdeel van je studiekeuze, loopbaanoriëntatie en begeleiding.
 • ROC Nijmegen helpt mee de perfecte match te vinden tussen jouw talent en een opleiding.

Afspraken

Als je door een beperking extra begeleiding nodig hebt, meld je dit tijdens de intake. Je kijkt dan samen met een expert of je iets nodig hebt en of we dat kunnen bieden. De expert beslist daarover.

 1. We leggen de afspraken over de extra begeleiding vast in de onderwijsovereenkomst.
 2. Ook leggen we daarin vast aan welke afspraken aan jij je dient te houden en wat je van je opleiding bij ROC Nijmegen kan verwachten.

Deze afspraken gelden ook als tijdens de opleiding blijkt dat je extra ondersteuning nodig hebt. Gedurende de opleiding kijken we of de extra begeleiding werkt. En ook of we die moeten aanpassen of (geleidelijk) kunnen stoppen.

Extra afspraken over begeleiding Passend onderwijs leggen we ook samen met jou vast via je onderwijsovereenkomst en een addendum Passend onderwijs. Bij minderjarige studenten ondertekent ook de ouder (wettelijk vertegenwoordiger).

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten