Als je niet toelaatbaar bent tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4 omdat je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, kom je in sommige gevallen in aanmerking voor de toelatingsprocedure. Hoe dit werkt en wat deze procedure inhoudt leggen we hier uit.

Je bent wettelijk niet toelaatbaar tot een opleiding als je:

 • Geen diploma hebt;
 • Geen diploma kan overleggen;
 • Of als je diploma niet het juiste niveau heeft.

Wie komt voor een toelatingsonderzoek in aanmerking?

Iedereen die niet rechtstreeks van het vmbo komt en door diverse omstandigheden:

 • Geen diploma heeft behaald;
 • Geen diploma kan overleggen;
 • Of waarvan het diploma niet het juiste niveau heeft.

Je hebt bijvoorbeeld een niet afgeronde opleiding voortgezet onderwijs en eventueel wel een aantal VAVO-certificaten. Of je bent een statushouder met bijvoorbeeld een diploma uit land van herkomst. Je bent in potentie wel in staat om een opleiding op niveau 2, 3 of 4 succesvol af te ronden.

Kom je rechtstreeks van het vmbo en heb je geen diploma behaald, dan verwijzen we je in eerste instantie terug naar het vmbo. Het is namelijk beter om wel eerst je vmbo-diploma te halen. 

Het toelatingsonderzoek en de toelatingsprocedure

Een toelatingsonderzoek kan zowel voor de BOL als de BBL worden uitgevoerd. De procedure begint met een aantal stappen waarin we kijken of het zinvol is deel te nemen aan het toelatingsonderzoek. Hieronder zetten we deze stappen op een rijtje.

 1. Meld je aan voor de gewenste opleiding via www.roc-nijmegen.nl/student/opleidingen.
 2. Voldoe je aan de criteria om deel te nemen aan de toelatingsprocedure, dan nemen we contact met je op en bespreken we de procedure en welke stukken je moet opsturen.
 3. Om succesvol te kunnen zijn bij je opleiding zal er in ieder geval gekeken worden naar je taalniveau Nederlands, afhankelijk van het opleidingsniveau waar je voor aanmeldt.

De wijze waarop het toelatingsonderzoek plaats vindt, is afhankelijk van de aanmelder. Een toelatingsonderzoek kan bestaan uit:

 • Een gesprek over de gevolgde schoolloopbaan, (beroeps)interesses en motivatie,
 • Een taaltest en/of een AMNtest,
 • Ontvangen informatie van Educatie ROC Nijmegen,
 • Certificaten of diploma’s uit een ander land. Indien er sprake is van diplomawaardering kun je zelf ook contact opnemen met het centrum voor Internationale diplomawaardering, www.idw.nl van SBB en Nuffic.
 • UAF is voor de vluchtelingen zelf ook een vraagbaak voor opleidingen op mbo niveau.
 • Het toelatingsonderzoek is gericht op een specifieke opleiding en een specifiek niveau.

Wil je meer weten over het aanmelden zonder een passende afgeronde vooropleiding, of kom je uit een ander land van herkomst (bv. Statushouders) en heb je vragen over bijvoorbeeld diplomawaardering neem dan contact op met Infocentrum, ROC Nijmegen: infocentrum@roc-nijmegen.nl

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten