Actueel

Vandaag starten de Quick Games, een groot buurtsportproject georganiseerd door ROC Nijmegen. Studenten van de opleiding Sport en Bewegen begeleiden sport- en spelactiviteiten voor basisschoolkinderen in Nijmegen. Basisscholen de Octaaf, de Zonnewende , de Wieken en de Lanteerne uit de Nijmeegse wijken Nieuw- en Oud-West doen mee.

Quick Games1Groene spelen, freerunnen en voetbal

Tijdens de Quick Games oefenen de studenten Sport en Bewegen hun organisatorische competenties. Ook voeren zij examens en toetsen uit. Sportactiviteiten zijn bijvoorbeeld 'Groene spelen'. Dit zijn spelvormen waarbij samenwerking en vertrouwen in elkaar de basis zijn. Daarnaast zijn er ook de meer traditionele sporten als voetbal en vecht-/verdedigingssporten. Een trendsport als freerunnen komt ook aan bod.

Samenwerking

Intensief betrokken partijen zijn Quick 1888, ROC Nijmegen, het Rijks Molenhoek en Sportbedrijf Nijmegen. Vereniging Quick stelt de accommodatie beschikbaar. Sportbedrijf Nijmegen stelt hun Buurtsportcoaches beschikbaar die een directe verbinding hebben met de basisscholen uit de omgeving. Het Rijks stelt leerlingen beschikbaar die voor het eerst kennismaken met evenementorganisatie. Zij worden ingezet op begeleiding van groepen basisschoolleerlingen en begeleiding van sport- en spelactiviteiten.

De Quick Games duren tot en met vrijdag.

Vanmiddag is bekend gemaakt dat Janine van Soest (tweedejaars student van de opleiding Verzorgende) gekozen is tot Ambassadeur mbo van ROC Nijmegen van schooljaar 2019-2020. Tijdens de opening van het komende schooljaar draagt onze huidige Ambassadeur mbo, Roy Boateng, het stokje over aan Janine.

Janine is al twee jaar enthousiast ambassadeur van haar opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) en heeft dus al meerdere keren haar opleiding, ons roc en mbo’ers in het algemeen vertegenwoordigd. Daarnaast werkt zij mee aan de campagne Ik Zorg van de overheid. Met deze landelijke campagne willen de sector Zorg en Welzijn en de overheid nieuwe werknemers aantrekken. Dat is hard nodig, om ook in de toekomst iedereen goede zorg te kunnen blijven bieden. 

Gedreven kandidaat

Janine overtuigde de jury (bestaande uit verschillende medewerkers uit onze organisatie en een lid van de Studentenraad) met haar betoog. Tijdens een gesprek vertelde Janine over haar missie als ambassadeur en haar passie voor het mbo: “Ik wil laten zien dat mbo’ers heel veel kunnen en ertoe doen. Er wordt helaas nog te vaak minderwaardig over ons gedacht. Wij zijn wel de mensen de voor iedereen klaar staan en iedereen helpen. Ik wil die trots op het mbo meer laten zien. Daarnaast wil ik leerlingen van de middelbare school helpen in het maken van een keuze van een voor hen geschikte studie.” Genoeg uitdagingen dus nog voor Janine.

Landelijke verkiezing

De landelijke verkiezing Ambassadeur mbo bestaat dit jaar uit een aantal challenges waarin Janine met zo’n 40 andere mbo’ers gaat strijden om deze titel. De challenges worden vastgelegd door een cameraploeg en beoordeeld door een vakjury. Iedereen kan meekijken via het YouTube kanaal ‘Mbo’ers Pakken Aan’. De eerste challenge is aan het begin van het nieuwe schooljaar. De vakjury beoordeelt de opdrachten op vaardigheden gebaseerd op 21st century skills. Na deze challenge gaan de ambassadeurs die de meeste indruk maken door naar de volgende.

Tijdens de Dag van het mbo op 18 november a.s. voeren de laatste 3 ambassadeurs die dan nog in de race zijn de laatste challenge uit en kiest de vakjury tijdens het ambassadeursgala de Landelijke Ambassadeur mbo.

Dit is mbo

Onder de noemer Dit is mbo maken studenten, docenten en medewerkers uit de mbo-sector duidelijk wat het mbo is en hoe belangrijk beroepsonderwijs is voor onze samenleving. Onder andere door Mbo’ers Pakken Aan te organiseren (waarin de MBO Raad op zoek gaat naar de Landelijke Ambassadeur mbo) laten we zien dat mbo’ers met twee benen in de maatschappij staan. Dit is mbo vertelt prachtige verhalen, brengt studenten met elkaar in contact en stimuleert het bedrijfsleven mbo’ers te omarmen.

Als belangenbehartiger van de mbo-scholen heeft de MBO Raad de opdracht om bij te dragen aan de versterking van communicatie over het mbo. De MBO Raad heeft hiervoor het label Dit is mbo ontwikkeld. Binnen het label wordt nauw samengewerkt met de scholen zelf, zo ook met ROC Nijmegen. Zij verbinden hun regionale imago-activiteiten, daar waar ze raken aan de landelijke activiteiten van Dit is mbo. De ambassadeurs van de mbo-scholen zijn daar het meest sprekende voorbeeld van.

Meer weten? Kijk op ditismbo.nl 

Bekijk hoe Janine in de klas te horen krijgt dat zij Ambassadeur mbo van ROC Nijmegen wordt op https://youtu.be/sjKfryOlnko

Studenten van ROC Nijmegen hebben een spectaculair ogende wandel- en fietsbrug ontworpen die de entree van de Waalhaven zou kunnen overspannen. Het is de inzending voor een landelijke ontwerpwedstrijd.

Ook als ROC Nijmegen niet wint, is er een kans dat zijn ‘glimlachende’ brug wordt gebouwd. Dat hebben vertegenwoordigers van de gemeente Nijmegen, die de opdracht verstrekte om de brug te ontwerpen, inmiddels laten doorschemeren. 

,,De mensen die ons hebben begeleid, waren zeer onder de indruk van onze presentatie”, vertelt Rutger Ebben. ,,En er moet daar nu eenmaal een brug komen. Het zou fantastisch zijn als dat onze brug wordt.”

Wedstrijd

Ebben is de woordvoerder van de groep derde- en vierdejaars studenten civiele techniek, die het afgelopen schooljaar de inzending hebben voorbereid voor de wedstrijd SLIMcirculair. Er doen zestien andere scholen mee en op 14 juni wordt bekend wie gaat winnen. Elke school heeft een andere opdracht gekregen.

De acht studenten uit Nijmegen moesten een brug maken over de havenmond, als verbinding tussen de hoogbouw van de Kaapstander en de Havenweg aan de overkant. Ebben: ,,We dachten eerst dat het om een bruggetje van 5 meter ging, maar het moest een overspanning van 65 meter worden. Het is 75 meter geworden.”

De brug moet een belangrijk onderdeel worden van een recreatieve route tussen de oude Waalkade en een boulevard die aan de andere kant van de haven pal langs de Waal gaat lopen. Die loopt door tot de Vasim en het energiepark van Engie, dat openbaar wordt en groen wordt ingericht.

Herbruikbaar

De gemeente stelde een reeks eisen. Zo moest de brug niet alleen geschikt zijn voor wandelaars en fietsers maar ook voor rolstoelers. Heel belangrijk ook: er moeten schepen onderdoor kunnen. In de haven liggen niet alleen een twintigtal woonboten en het schipperscentrum, maar er zijn ook tien tijdelijke ligplaatsen voor binnenvaartschepen. Verder moeten de materialen herbruikbaar zijn en zo veel mogelijk al zijn gerecycled. Tot slot moet de brug zuinig zijn in energieverbruik en onderhoud.

Ebben: ,,We hebben gekozen voor een beweegbare brug. Als een schip de haven in of uit vaart, gaat hij omhoog. De brug bestaat uit twee bogen, want Nijmegen is een stad van boogbruggen. Fietsers en rolstoelers kunnen redelijk vlak oversteken, wandelaars moeten iets omhoog lopen. We hebben bewust de stromen wandelaars en fietsers uit elkaar gehaald. De loop- en rijbanen worden 4 meter breed, dus passeren is eenvoudig. De bogen vormen door hun stand een lach. Daarom hebben we de brug ‘De Glimlach van Nijmegen’ genoemd.”

De kleur zou stralend wit moeten zijn, want dat past in de omgeving, vinden de studenten. Het naburige wooncomplex De Lunet heeft die kleur. Ze hebben gekozen voor een brug een composiet van glas- en plasticvezels. ,,Graffiti en aanslag zijn eenvoudig te verwijderen.”

Milenniumbrug

‘De Glimlach van Nijmegen’ is eigenlijk het tweede ontwerp van de studenten, die in eerste instantie een bouwwerk hadden ontworpen in de vorm van een slingerende DNA-keten. ,,We gingen ter plekke kijken of het niet anders kon. Toen bleek dat fietsers over een terras moesten rijden. Dat leek ons niet handig. Daarom hebben we het bruggenhoofd verplaatst.”

‘De Glimlach’ doet denken aan de Millennium-brug in Gateshead, Newcastle. ,,We hebben ons laten inspireren door de scharnierpunten en aandrijvingspunten van die brug. De aandrijving komt onder de grond. Omwonenden zullen er weinig van merken. De brug is nogal licht.”

Naast Rutger Ebben hebben Nuna Buabai, Marijn Gerrits, Sjoerd Meijer, Joey Bos, Willem Bons, Tessa Meeuwsen en Emil Maters aan het ontwerp gewerkt. Sommigen zijn van de afdeling Infra en daarmee verantwoordelijk voor de technische berekeningen, de anderen van de afdeling Bouw en meer bezig met de esthetische kant. Ebben: ,,We moesten overleggen en compromissen sluiten. We hebben zitten kibbelen, net als in de praktijk.”

waalhaven DGVN openstaand 4

waalhaven DGVN openstaand 4

waalhaven DGVN openstaand 4

Bron: De Gelderlander, 23 april 2019

Vandaag, woensdag 17 april, was de grande finale van de Week van de duurzaamheid op onze locatie Heyendaalseweg. Te midden van een groot aantal gasten werd de tweede editie van de Nijmeegse spraakmakende talkshow De Wereld draait Duurzaam Door opgenomen. Presentator Marcel Rözer (bekend Nijmeegs journalist en columnist) en zijn tafeldame Naomi (studente Hout & Meubel) spraken onder andere met techniekstudenten, docenten, ondernemers en de Nijmeegse politiek over de ontelbare mogelijkheden die duurzaamheid biedt. Onderwerpen als gasloos bouwen, tiny houses, duurzaam onderwijs, klimaatspijbelen en nog meer interessante onderwerpen vlogen over de tafel. Wat een power, passie en kennis rondom duurzaamheid was daar te zien en te ‘voelen’.

Duurzaamheidsmarkt

Eerder op de dag vond de Duurzaamheidsmarkt plaats op onze locatie Heyendaalseweg.  Alle eerstejaars techniekstudenten met het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ als keuzedeel (in totaal 239 studenten van uiteenlopende opleidingen) presenteerden hun eindopdracht. 

Groepjes studenten ontwierpen en maakten de afgelopen weken samen iets in een van de onderstaande categorieën:

  • · Maak iets nieuws van iets ouds
  • · Ontwerp een tiny house
  • · Maak een waterkrachtcentrale
  • · Maak een duurzaam kookboek

Mike en Tom van de opleiding Mechatronica maakten van oude cd-roms een cnc-schrijver (een soort van 3D-printer die schrijft ipv print). Zij wonnen daarmee de 1e prijs. De andere prijswinnaars maakten een prachtige schommelstoel van pvc-buizen, koper en stukjes hout. Ook waren er diverse ontwerpen van tiny houses en vele andere mooie en inventieve ontwerpen te bewonderen.

Naast studenten namen ook meerdere bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben deel aan de markt.  

Goed begin van de week

Maandag mochten alle techniekstudenten die het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ volgen hun eigen lesprogramma voor 1 dag samenstellen. Er was een uiteenlopend programma waaruit men kon kiezen. Alle activiteiten stonden uiteraard in het teken van duurzaamheid. Zo konden de studenten onder andere onderzoek doen met een warmtecamera, een energiespel spelen, een film of documentaire bekijken, ontdekken hoe wind- en zonne-energie werkt, leren van een expert over BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en een workshop upcycle je spijkerbroek volgen.

Dinsdag volgden deze studenten zowel ‘in huis’ als buitenshuis diverse interessante en tot de verbeelding sprekende gastlessen en workshops rondom duurzaamheid.

 
 
 

Keuzedeel Duurzaamheid in het (technische) beroep

Dit studieonderdeel brengt onze studenten in aanraking met verschillende aspecten van duurzaamheid: van afvalverwerking tot hernieuwbare energiebronnen en van ecologisch voetafdruk tot duurzame kleding en voeding. Met dit keuzedeel proberen we vooral de creativiteit van studenten aan te spreken en hen uit te dagen mee te denken over duurzame (technologische) vernieuwingen. 

Meer info:

De Technische

Locatie Heyendaalseweg

Drie studenten van de Cas Spijkers Academie van ROC Nijmegen hebben gisteren, maandag 8 april, bij de internationale wedstrijd Future Talents 2019 maar liefst drie prijzen naar Nijmegen meegenomen!

Hoogste trede

De koks Kevin van de Poppe, Laurens Samsen en Thomas Val wonnen de prijs voor het beste groentegerecht en het beste gevogeltegerecht. Als team mochten ze tevens op de hoogste trede van het podium gaan staan. Een bijzondere prestatie. Ook dit jaar was het niveau weer heel erg hoog. De jury bestond uit vooraanstaande professionals uit de branche en werd voorgezeten door Jacob Jan Boerma, chef van Restaurant De Leest in Vaassen.

Blackbox-koken

De wedstrijd vond plaats in het Miele Experience Center te Vianen. Zestien nationale en internationale scholen namen eraan deel. De uitdaging was een blackbox-opdracht bestaande uit pieterman, gans en buikspek. Alle teams moesten voor tien personen een 4-gangen menu koken. Hierin blonken Kevin, Laurens en Thomas dus uit!

Future Talents

Stichting Future Talents organiseert jaarlijks deze vakwedstrijd voor mbo-studenten. Verschillende teams strijden zowel op gastronomisch- als gastvrijheidsgebied. Door de strijd aan te gaan op Europees niveau wil de stichting er voor zorgen dat de wedstrijd een nog interessantere ervaring oplevert voor de deelnemers.

Meer informatie?

Meer informatie over de competitie: https://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2019/04/witte-brigade-cas-spijkers-academie-nijmegen-wint-future-talents-2019-101318622

Meer informatie over studeren aan de Cas Spijkers Academie: https://www.roc-nijmegen.nl/student/opleidingen/cas-spijkers-academie

Kevinlaurensthomas

Van links naar rechts: Kevin van de Poppe, Laurens Samsen en Thomas Val. Foto: Floris van Heuer.

Afgelopen zaterdagavond werd in Rabat, Marokko bekendgemaakt dat de korte documentaire ‘Het leven is het leven waard’ van onze 3e-jaars studenten mediavormgeving Tjardo de Jong, Hannah de Leeuw, Iris Smits en Fleur van der Heijden de eerste prijs heeft gewonnen op het HandiFilm Filmfestival! Deze studenten maakten een aangrijpend portret van avonturierster Margreet Bos. Deze documentaire is te zien op het Youtubekanaal van TechnoviumTV via deze link

Praktijkopdracht

Afgelopen half jaar hebben alle 3e-jaars studenten Mediavormgever binnen het ondernemersproject Pitchfork een extra (non-profit)challenge om in het kader van beeldvorming en burgerschap een korte documentaire te maken over mensen met een beperking. De uitdaging was en is daarbij om niet te focussen op wat iemand niet kan, maar op wat iemand wèl kan. Onderliggende gedachte is dat studenten op deze manier in contact komen met mensen met een beperking, er mee samenwerken en op deze manier meewerken aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen.

Succesvolle samenwerking

Docent Steve Huisman startte in 2015 al op uitnodiging van stichting ZieZo en ons roc met het project Heroes, Victims & Villains waarin toenmalige studenten eerst onderzochten wat de gangbare beeldvorming in de media is van mensen met een beperking. Deze studenten probeerden stereotypen en aannames te ontleden en gingen vervolgens aan de slag om zelf een korte docu te maken vanuit een gewijzigd perspectief. Op deze wijze komen de studenten in aanraking met mensen met een beperking, moeten ze er mee samenwerken en ontdekken dat hun beeld over het algemeen niet klopt.

Ook vorig jaar viel een korte documentaire van onze studenten in de prijzen op het HandiFilm Filmfestival.

Op basis van deze goede ervaringen en leuke successen is het nu het plan dat onze opleiding Mediavormger, samen met filmhuis LUX en Stichting ZieZo, een drie-jarenplan maakt en uitrolt om dit project te verankeren in onze opleiding Mediavormger.

 

Meer interesse in het filmfestival? Volg dan deze FB-pagina: https://www.facebook.com/FestivalHandiFilmRabat/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCP58h6efYxLKqPU7ZsI7fAD3hfa9U0c0RARjQ5nLVrqlPZOeCW5quD7whEqSUEqKNH3eVqY_YchsB4

Vandaag opent het Reisbureau, het nieuwste leerbedrijf van ROC Nijmegen.  In Het Reisbureau, een prachtig nieuwe simulatie-omgeving in ons gebouw aan de campusbaan, bereiden we onze studenten voor op de praktijk in de wereld van travel en hospitality.

Vandaag vond een mooie bijeenkomst plaats in Lent: zo’n 175 medewerkers van de Entree-opleidingen van de Gelderse ROC’s spraken met elkaar over hun dagelijkse praktijk en drijfveren. Hoewel er door deze opleidingen al langer wordt samengewerkt ontmoetten vandaag alle medewerkers (voornamelijk docenten) elkaar voor het eerst. De basis voor een Gelders netwerk is hiermee gelegd.

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, opende de bijeenkomst en sprak onder andere zijn waardering uit voor de tomeloze inzet van de medewerkers voor hun studenten. Niet altijd de makkelijkste doelgroep. Ook gaf hij aan deze bijeenkomst een goed voorbeeld te vinden voor de collega’s in de andere provincies.

Gedurende de dag volgden de deelnemers workshops en ontmoette men elkaar dus op inhoudelijk thema’s. Ervaringen en kennis uitwisselen en afspraken maken voor samenwerking in de toekomst stond centraal. Alles in het belang uiteraard van hun studenten.

Entree-opleiding

Voor deze eenjarige mbo-opleiding op niveau 1 heb je geen diploma van het voortgezet onderwijs nodig om te kunnen starten. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn en aan de volledige leerplicht hebben voldaan. Wij bieden Entree-opleidingen in verschillende beroepsrichtingen. Na het behalen van een diploma kan een student doorstromen naar een niveau 2-opleiding of aan het werk.

Afgelopen vrijdag 22 maart hebben maar liefst vier studenten van ROC Nijmegen een medaille in ontvangst mogen nemen bij de Skills Heroes vakkampioenschappen. Joep Stamer behaalde zilver bij de wedstrijd Sanitaire- en Verwarmingstechnicus. Ook Vera Vermeulen behaalde een zilveren medaille maar dan bij de wedstrijd Apothekersassistente. De derde medaille was voor Emma van den Oever. Zij behaalde de bronzen medaille bij de wedstrijd Facilitair Dienstverlener. De gouden medaille was voor Krystina Aydinova, zij mag zich de beste mbo Schoonheidsspecialiste  van het land noemen. De einduitslag verraste Krystina toch:"Wow, ik kan het nog steeds niet geloven. Ik ben Nederlands Kampioen!" Samen met de eerder behaalde medailles tijdens de decentrale finales komt het aantal medailles op 8 voor 18 opleidingen, 17 (halve) finalisten. En voor het derde jaar op een rij hebben wij een Nederlands Kampioen. Een fantastisch resultaat! 

Hoe kun jij kindermishandeling signaleren en voorkomen? De Kinderrechtenconferentie van 2019 staat in het teken van dit onderwerp. Ben jij student of docent/opleider in het vmbo, mbo of hbo in Gelderland en omstreken en krijg je in het beroepenveld (bijvoorbeeld tijdens de stage) te maken met dit onderwerp? Meld je dan zeker aan voor de Kinderrechtenconferentie op 5 juni 2019.

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten