Studenten

Aangepast op 01 september 17.18 uur

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen met betrekking tot corona (COVID-19) die voor jou, als roc-student, van belang zijn.

De overheid heeft een landelijk telefoonnummer geopend 0800-1351 voor alle vragen over het coronavirus. Heb je specifiek een vraag voor ons? Dan kun je bellen naar 024 890 4500

 • Het Kabinet heeft beperkingen opgelegd als het gaat om de introductieweken voor nieuwe studenten. Alleen activiteiten die gericht zijn op het voorbereiden van het volgen van onderwijs, inclusief eventuele introductie op sport- en studieactiviteiten, zijn toegestaan. Fysieke activiteiten kunnen alleen plaatsvinden in kleine groepen, rekening houdend met de 1,5 meter afstand, er geldt een alcoholverbod en een eindtijd van 22.00 uur.  Activiteiten buiten de leslocaties moeten worden voorgelegd aan de directie en de voorzitter van de Veiligheidsregio, Burgemeester Bruls.  

  Dit betekent dat sommige geplande activiteiten wellicht zullen moeten worden aangepast, of geschrapt. De nieuwe studenten worden in de week van 17 augustus door hun opleiding geïnformeerd hoe hun introductieweek nieuwe vorm krijgt, dan wel dat er niets verandert omdat de week al voldeed aan de nieuwe maatregelen.    

 • We mogen slechts een beperkt aantal studenten in de gebouwen toelaten om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Daarom volg je ook na de zomervakantie een deel van het lesprogramma op afstand. Dit geldt in ieder geval voor het eerste blok, tot november.

  Praktijkopdrachten en -lessen die niet op afstand mogelijk zijn, worden op school gegeven. We mogen slechts een beperkt aantal studenten in de gebouwen toelaten om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Je hoort van je opleiding of en wanneer je op school wordt verwacht.

 • Ja, in principe wel. Inmiddels is het mogelijk om bij vrijwel iedere opleiding onderwijs op afstand te volgen. Ben je ziek? Dan geldt de gebruikelijke verzuimprocedure.

 • Waar mogelijk worden praktijklessen ingepland. Praktijklessen op locaties krijgen voorrang op theorielessen.

 • De leerbedrijven zijn tot de herfstvakantie gesloten voor gasten, maar worden wel gebruikt voor praktijkonderwijs.

 • De kantines blijven gesloten voor studenten.

 • Elke klas/groep heeft een studieloopbaanbegeleider (SLB-er) die verantwoordelijk is voor de studentbegeleiding. In periode 1 is er veel aandacht voor het contact tussen jou en school.
  In de week van 24 augustus wordt voor alle studenten van niveau 1 en 2 een contactmoment georganiseerd.
  In de week van 31 augustus 2020 is er een contactmoment voor de studenten van niveau 3 en 4.

  De meeste lessen starten begin september. Daarover ontvang je van je opleiding bericht.

 • Per locatie mag een beperkt aantal studenten per dag binnen zijn (30% van wat normaal op een dag binnen is) . De roosters worden gemaakt binnen drie bloktijden op een dag. Daarbinnen volg je lessen van 45 minuten:

  • Blok 1: 08.30 – 11.45 uur
  • Blok 2: 12.30 – 15.45 uur
  • Blok 3: 16.30 – 22.00 uur

  In de lesblokken is steeds 15 minuten pauze.

  Jouw eigen lesrooster ontvang je van je opleiding.

 • Het rooster dat je voor periode 1 krijgt verandert in principe niet voor die periode, tenzij de regels vanuit de overheid strenger worden.

 • Je kunt je alleen ziek melden als je geen online les kunt volgen. Dit doe je bij Het PresentiePunt van je opleiding.
  Ben je nog geen 18? Dan moet je ouder/verzorger je ziekmelden bij Het PresentiePunt van je opleiding.

   

 • Heb je geen studieplek thuis, dan ben je welkom op een van onze locaties om te komen studeren zolang er plek is. Hou je daarbij aan de geldende regels die worden aangegeven in het gebouw. Het Studiecentrum op de Campusbaan in Nijmegen is open van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Tussendoor en erna wordt schoongemaakt.
  Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met je docent of met de Beveiliging via 024-890 4032.

 • We vragen je om zo veel mogelijk lopend, met de fiets, of het openbaar vervoer naar school te komen. Je mag je auto alleen op het roc-terrein parkeren als je een autorisatie hebt vanwege bijvoorbeeld een medische beperking.

 • Op alle locaties zijn looproutes aangegeven. Daarmee kunnen we de 1,5 meter in de gangen garanderen. De beveiliging let ook op of iedereen zich houdt aan de looproutes. Bij de ingangen van alle gebouwen, en bij sommige trapopgangen, staan zuilen met handgel om je handen te ontsmetten. En op alle toiletten kun je, na het wassen, je handen drogen met papieren doekjes.

  Blijf zoveel mogelijk in het lokaal. Bij elk klaslokaal staat aangegeven hoeveel mensen het lokaal in mogen. In de klaslokalen staan alle stoelen en tafels op 1,5 meter afstand. Het is niet de bedoeling dat je gebruik maakt van meubilair met een rood kruis erop.

  In de lokalen zijn handgel, handschoenen, en schoonmaakdoekjes of spray om tafels en stoelen schoon te maken voordat de les start. Verlaat je de les? Maak dan de tafel en stoel die je hebt gebruikt schoon voor de volgende student.

 • We hebben sinds het begin van de corona-uitbraak onze ventilatie in de gebouwen aangepast. Ondanks dat nog niet onomstoten bewezen is dat aerosolen in de ventilatie kunnen zorgen voor een coronabesmetting, willen we geen enkel risico lopen. 

  Campusbaan, Heijendaalseweg en Energieweg

  Voor Campusbaan, Heijendaalseweg en Energieweg betekent het dat de luchtbehandeling op continu is gezet (ook ’s nachts) en de ventilatie maximaal is, zonder recirculatie. Hierdoor wordt 100% buitenlucht gebruikt en wordt de afgezogen lucht niet hergebruikt maar meteen naar buiten geblazen. In mei zijn alle luchtfilters vervangen door schone filters.

  Boxmeer en Marterstraat

  Op de locaties Marterstraat en Boxmeer wordt gebruik gemaakt van een ander systeem met afzuigventilatoren. Dat betekent dat buitenlucht wordt aangezogen via de buitengevel. Hierdoor vindt er geen recirculatie plaats van ventilatielucht en is er continue natuurlijke ventilatie met buitenlucht.

 • We volgen de adviezen van het RIVM en het kabinet op. Dat betekent dat op onze school géén mondkapjes-plicht geldt. Vind je het prettig om wel een mondkapje te dragen? Dan mag dat.

  Tijdens de praktijkles kan de docent aan studenten vragen om een mondkapje te dragen, wanneer het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. De Facilitaire dienst stelt hiervoor mondkapjes beschikbaar. Gebruik je mondkapjes? Op de site van de Rijksoverheid vind je tips hoe je dat veilig doet. 

 • Studeer je nu af? Dan hoor je via je opleiding wanneer er naast examens op afstand ook weer examens op school plaatsvinden. Studeer je nu niet af? Dan hoor je via je opleiding wanneer de examens weer starten.

 • Deze hele nieuwe situatie rondom het coronavirus zorgt voor veel veranderingen. Het vraagt veel van je. We willen natuurlijk niet dat je tussen de wal en het schip valt.

  Als je het idee hebt dat je studie er onder lijdt, bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt om jezelf te motiveren, of omdat je niet goed weet hoe je moet beginnen? Neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider. Deze zal je op weg helpen.

 • Ja, in principe wel. Hiervoor geldt de gebruikelijke verzuimprocedure. Daarbij houden we ons ook aan de RIVM-richtlijnen, ter bescherming van studenten en medewerkers. Studenten moeten dus thuisblijven bij klachten als neusverkoudheid of hoesten, keelpijn, koorts. Dit zijn zoals de RIVM het noemt, milde klachten. Zo nodig kan de volgende examengelegenheid worden gebruikt.

 • Heb je zorgen waardoor je je op school niet kunt concentreren? Pieker je veel of heb je andere vragen? Blijf er niet mee rondlopen! Je kunt op werkdagen tussen 3 en 5 uur chatten via Check It. We helpen je graag.

 • Het bindend studieadvies in het eerste leerjaar wordt uitgesteld. Een studieadvies kan pas worden gegeven als er voldoende beeld bestaat van de studievoortgang van de student. Door de maatregelen rondom het coronavirus kan het voorkomen dat we langer de tijd nodig hebben om tot een advies te komen. We hebben van de Rijksoverheid tot 12 maanden na de start van de opleiding tijd gekregen om een advies te geven. 

 • Zit je in het laatste studiejaar en heb je door de coronacrisis één of enkele kleine vakken of de stage niet kunnen afronden voor 1 september? Dan word je door het hbo toch toegelaten. Je krijgt  tot 1 januari de tijd om je mbo-opleiding volledig af te maken. 

 • We vinden het belangrijk voor je studie en de continuïteit van de opleiding om stages zo veel mogelijk te laten doorlopen. Houd je hierbij wel aan de richtlijnen van het RIVM en eventuele maatregelen die bij jouw stagebedrijf zijn genomen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider (slb' er).

 • Wij adviseren je om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland, tenzij de plaatselijke autoriteiten anders besluiten.

 • Nederlandse studenten in het buitenland kunnen allereerst contact opnemen met de eigen reisverzekeraar. Eventueel is ook de ambassade telefonisch te bereiken via +31 247 247 247. Buitenlandse Zaken is ook via WhatsApp te bereiken op het nummer +31 682 387 796 of via Twitter op @24/7BZ.
 • Door corona kun je misschien niet meer naar je werk. Dit kan er voor zorgen dat je in de financiële problemen komt. Lees op de site van DUO welke mogelijkheden er voor jou zijn. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met DUO.

 • Zorginstellingen hebben extra handen nodig tijdens de coronacrisis. Wil jij helpen? Meld je dan aan via www.extrahandenvoordezorg.nl. Ook als je geen ervaring hebt in de zorg, kun je je steentje bijdragen. Ga naar Ready2Help van het Rode Kruis.

 • Heb je een verbetersuggestie of een klacht over ons onderwijs op afstand, of examinering in verband met het Corona-virus? Meld een suggestie of klacht onderaan deze pagina.