Coronavirus
Lees hoe wij omgaan met corona (COVID-19).
Meer info

Studenten

Aangepast op 22 juni 15.56 uur

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen met betrekking tot corona (COVID-19) die voor jou, als ROC-student, van belang zijn.

De overheid heeft een landelijk telefoonnummer geopend 0800-1351 voor alle vragen over het coronavirus. Heb je specifiek een vraag voor ons? Dan kun je bellen naar 024 890 4500

 • We mogen slechts een beperkt aantal studenten in de gebouwen toelaten om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Daarom volg je ook na de zomervakantie een deel van het lesprogramma op afstand. Dit geldt in ieder geval voor het eerste blok, tot november.

  Praktijkopdrachten en -lessen die niet op afstand mogelijk zijn, worden op school gegeven. We mogen slechts een beperkt aantal studenten in de gebouwen toelaten om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Je hoort van je opleiding of en wanneer je op school wordt verwacht.

 • Ja, in principe wel. Inmiddels is het mogelijk om bij vrijwel iedere opleiding onderwijs op afstand te volgen. Ben je ziek? Dan geldt de gebruikelijke verzuimprocedure.

 • Waar mogelijk worden praktijklessen ingepland. Praktijklessen op locaties krijgen voorrang op theorielessen.

 • De leerbedrijven zijn tot de herfstvakantie gesloten voor gasten, maar worden wel gebruikt voor praktijkonderwijs.

 • De kantines blijven gesloten voor studenten.

 • Elke klas/groep heeft een studieloopbaanbegeleider (SLB-er) die verantwoordelijk is voor de studentbegeleiding. In periode 1 is er veel aandacht voor het contact tussen jou en school.
  In de week van 24 augustus wordt voor alle studenten van niveau 1 en 2 een contactmoment georganiseerd.
  In de week van 31 augustus 2020 is er een contactmoment voor de studenten van niveau 3 en 4.

  De meeste lessen starten begin september. Daarover ontvang je van je opleiding bericht.

 • Per locatie mag een beperkt aantal studenten per dag binnen zijn (30% van wat normaal op een dag binnen is) . De roosters worden gemaakt binnen drie bloktijden op een dag. Daarbinnen volg je lessen van 45 minuten:

  • Blok 1: 08.30 – 11.45 uur
  • Blok 2: 12.30 – 15.45 uur
  • Blok 3: 16.30 – 22.00 uur

  In de lesblokken is steeds 15 minuten pauze.

  Jouw eigen lesrooster ontvang je van je opleiding.

 • Het rooster dat je voor periode 1 krijgt verandert in principe niet voor die periode, tenzij de regels vanuit de overheid strenger worden.

 • Je kunt je alleen ziek melden als je geen online les kunt volgen. Dit doe je bij het verzuimbureau van je opleiding.
  Ben je nog geen 18? Dan moet je ouder/verzorger je ziekmelden bij het verzuimbureau van je opleiding.

   

 • Heb je geen studieplek thuis, dan ben je welkom op een van onze locaties om te komen studeren zolang er plek is. Hou je daarbij aan de geldende regels die worden aangegeven in het gebouw. Het Studiecentrum op de Campusbaan in Nijmegen is open van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Tussendoor en erna wordt schoongemaakt.
  Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met je docent of met de Beveiliging via 024-890 4032.

 • We stimuleren het gebruik van de fiets en adviseren om het openbaar vervoer zo veel mogelijk te mijden. We stellen een beperkt aantal parkeerplaatsen open voor medewerkers en studenten die verder dan 7,5 km moeten reizen. Daarbij geldt: vol is vol.

 • In onze gebouwen gelden de algemene richtlijnen van het RIVM, zoals de anderhalve meter regel en regelmatig je handen wassen. Deze richtlijnen staan duidelijk aangegeven bij in het gebouw. Een andere nieuwe regel is dat je vanaf de start van het nieuwe schooljaar niet meer mag roken rondom het schoolgebouw. 

 • Studeer je nu af? Dan hoor je via je opleiding wanneer er naast examens op afstand ook weer examens op school plaatsvinden. Studeer je nu niet af? Dan hoor je via je opleiding wanneer de examens weer starten.

 • Deze hele nieuwe situatie rondom het coronavirus zorgt voor veel veranderingen. Het vraagt veel van je. We willen natuurlijk niet dat je tussen de wal en het schip valt.

  Als je het idee hebt dat je studie er onder lijdt, bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt om jezelf te motiveren, of omdat je niet goed weet hoe je moet beginnen? Neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider. Deze zal je op weg helpen.

 • Ja, in principe wel. Hiervoor geldt de gebruikelijke verzuimprocedure. Daarbij houden we ons ook aan de RIVM-richtlijnen, ter bescherming van studenten en medewerkers. Studenten kunnen moeten dus thuisblijven bij klachten als neusverkoudheid of hoesten, keelpijn, koorts. Dit zijn zoals de RIVM het noemt, milde klachten. Zo nodig kan de volgende examengelegenheid worden gebruikt.

 • Heb je zorgen waardoor je je op school niet kunt concentreren? Pieker je veel of heb je andere vragen? Blijf er niet mee rondlopen! Je kunt op werkdagen tussen 3 en 5 uur chatten via Check It. We helpen je graag.

 • Het bindend studieadvies in het eerste leerjaar wordt uitgesteld. Een studieadvies kan pas worden gegeven als er voldoende beeld bestaat van de studievoortgang van de student. Door de maatregelen rondom het coronavirus kan het voorkomen dat we langer de tijd nodig hebben om tot een advies te komen. We hebben van de Rijksoverheid tot 12 maanden na de start van de opleiding tijd gekregen om een advies te geven. 

 • Zit je in het laatste studiejaar en heb je door de coronacrisis één of enkele kleine vakken of de stage niet kunnen afronden voor 1 september? Dan word je door het hbo toch toegelaten. Je krijgt  tot 1 januari de tijd om je mbo-opleiding volledig af te maken. 

 • We vinden het belangrijk voor je studie en de continuïteit van de opleiding om stages zo veel mogelijk te laten doorlopen. Houd je hierbij wel aan de richtlijnen van het RIVM en eventuele maatregelen die bij jouw stagebedrijf zijn genomen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider (slb' er).

 • Wij adviseren je om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland, tenzij de plaatselijke autoriteiten anders besluiten.

 • Nederlandse studenten in het buitenland kunnen allereerst contact opnemen met de eigen reisverzekeraar. Eventueel is ook de ambassade telefonisch te bereiken via +31 247 247 247. Buitenlandse Zaken is ook via WhatsApp te bereiken op het nummer +31 682 387 796 of via Twitter op @24/7BZ.
 • Door corona kun je misschien niet meer naar je werk. Dit kan er voor zorgen dat je in de financiële problemen komt. Lees op de site van DUO welke mogelijkheden er voor jou zijn. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met DUO.

 • Zorginstellingen hebben extra handen nodig tijdens de coronacrisis. Wil jij helpen? Meld je dan aan via www.extrahandenvoordezorg.nl. Ook als je geen ervaring hebt in de zorg, kun je je steentje bijdragen. Ga naar Ready2Help van het Rode Kruis.

 • Heb je een verbetersuggestie of een klacht over ons onderwijs op afstand, of examinering in verband met het Corona-virus? Meld een suggestie of klacht onderaan deze pagina.