De meeste VOG-aanvragen voor opleidingen in de sectoren zorg, welzijn en sport gaan via de studentenadministratie naar de student. In opdracht van het BPV-bureau  of de opleiding maakt de studentenadministratie het aanvraagformulier klaar met het juiste screeningsprofiel en een handtekening van de onderwijsdirecteur. Via het BPV-bureau of de teamassistent gaat het aanvraagformulier naar de student. Deze gaat daarna zelf naar de gemeente om de VOG aan te vragen.

Indienen van de VOG-aanvraag

De student moet het volledig ingevulde aanvraagformulier indienen bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar hij staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarbij moet hij zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Het aanvraagformulier wordt daarna door de gemeente naar Justis gestuurd. Dit is de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie.

Andere aanvraagprocedure

Voor andere opleidingen waarbij een VOG is gewenst, kan een andere aanvraagprocedure gelden. Als een leerbedrijf een VOG op naam van het bedrijf wil, dan vult dit bedrijf de aanvraag zelf in. De student geeft het formulier daarna zelf bij de gemeente af. Het is ook mogelijk dat het bedrijf de aanvraag digitaal indient.

Levertijd VOG: 4 tot 8 weken

Het kan van 4 tot 8 weken duren voordat Justis een beslissing neemt en de VOG al dan niet afgeeft. Het is daarom belangrijk de aanvraag daarom ruim op tijd in te dienen.

Kosten van een VOG

Een VOG aanvragen via de gemeente kost € 30,05, direct te betalen bij het loket. Dit bedrag betaalt de student zelf. Als het stagebedrijf zelf de VOG aanvraagt, neemt het meestal ook de kosten voor zijn rekening.

Geldigheid van de VOG

Hoe lang een VOG geldig is, hangt af van het stagebedrijf. Meestal is de VOG geldig voor de lengte van de opleiding. Voor een beroepspraktijkvorming (BPV) in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen is de VOG twee jaar geldig vanaf datum van afgifte.

 

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten