Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen de leerbedrijven en de opleiding. De SBB heeft tot doel het opleidingsniveau van werknemers in een bepaalde sector te optimaliseren. Het is dus ook in hun belang dat opleidingstrajecten binnen het leerbedrijf goed verlopen.

SBB is voortgekomen uit de kenniscentra en voert vanaf 1 augustus 2015 alle wettelijke taken van de voormalige kenniscentra uit. SBB is verantwoordelijk voor:

 • het erkennen en begeleiden van leerbedrijven,
 • het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en
 • het verzorgen van arbeidsmarkt-, BPV- en doelmatigheidsinformatie.

De SBB brengt voor elk leerbedrijf in kaart welk niveau van de opleiding binnen dit bedrijf aangeboden kan worden. Deze kennis kan de opleiding gebruiken voor het matchen van studenten.

De opleiding verricht een aantal activiteiten voor de SBB om de BPV te legitimeren:

 • De opleiding verzoekt de SBB een niet erkend leerbedrijf te accrediteren voor de desbetreffende kwalificatie als het bedrijf dat niet zelf doet;
 • De opleiding meldt mutaties rond de BPV aan de SBB;
 • Indien nodig verzoekt de opleiding aan de SBB om het leerbedrijf te bezoeken voor de kwaliteitsborging;
 • Bij het voornemen om een student te plaatsen bij een niet-geaccrediteerd bedrijf, overlegt de BPV-coördinator met het leerbedrijf over wie van beide partijen het verzoek tot accreditatie bij SBB gaat indienen.

Sectorkamers van de SBB

De SBB is onderverdeeld in acht sectorkamers waarin scholen en bedrijven samenwerken om de taken uit te voeren. Deze sectorkamers vertegenwoordigen ieder een herkenbare sector in het bedrijfsleven en de maatschappij:

 1. Techniek en gebouwde omgeving
 2. Mobiliteit, transport, logistiek en maritiem
 3. Zorg, welzijn en sport
 4. Handel
 5. Ict en creatieve industrie
 6. Voedsel, groen en gastvrijheid
 7. Zakelijke dienstverlening en veiligheid
 8. Specialistisch vakmanschap
     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten