Tijdens de opleiding en beroepspraktijkvorming (BPV) ontwikkelt de student competenties die belangrijk zijn voor het uitoefenen van zijn latere beroep. Dat kan in Nederland, maar werken houdt niet op bij de grenzen van Nederland. Meer dan ooit is het Nederlandse bedrijfsleven aangewezen op contacten in het buitenland. Er is een grote behoefte aan inventieve werknemers die bekend zijn met de commerciële en culturele instelling van hun buitenlandse partners en die hun talen spreken.

Waardering

Tijdens een internationale BPV krijg de student de mogelijkheid om zijn horizon te verbreden. Hij doet internationale werkervaring op en vergroot zijn talenkennis. Dat geeft een extra dimensie aan zijn studie en persoonlijke ontwikkeling. Na een succesvolle BPV in een Europees land, ontvangt de student een Europas. Dit officiële document geeft de Europese Commissie uit bij internationale stages. De Europas is een internationaal erkend certificaat. 

Internationaal netwerk

ROC Nijmegen ondersteunt de mogelijkheid van een internationale BPV. Daartoe onderhoudt het roc goede contacten met een groot aantal bedrijven en (onderwijs)instellingen in het buitenland. In Europa en daarbuiten. Ook in ontwikkelingslanden.

Begeleiding

Tijdens de internationale BPV houdt de opleiding contact met de student en het leerbedrijf.

Aanmelden en informatie

Informatie over een internationale BPV krijgt de student tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in de school of een voorlichtingsronde in de klas. Studenten kunnen hun belangstelling hiervoor kenbaar maken bij het opleidingsteam. Daarna volgen één of meer gesprekken met de BPV-coördinator. Na selectie en plaatsing volgt de voorbereiding en wordt een internationale praktijkovereenkomst (I-BPVO) opgesteld.
Ook de internationale BPV moet plaats vinden in een erkend leerbedrijf. Op stagemarkt.nl staan inmiddels 1.500 buitenlandse leerbedrijven in 72 landen. 

In de studentenportal staan ervaringsverhalen en video’s van studenten die hun BPV in het buitenland deden. Daar vindt de student ook de contactgevens van het International Office van ROC Nijmegen. 

Europese subsidie voor BPV in Europa: Erasmus+

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs kunnen met Europese subsidie studeren of een BPV volgen in het buitenland. Deze subsidie heet Erasmus+. De duur van een buitenlandse stage hangt af van de opleiding die de student volgt. Een internationale BPV duurt minimaal 2 weken en maximaal 12 maanden. Voor het Erasmus+ subsidieprogramma kan de student (na toestemming van het opleidingsteam) terecht bij het International Office van ROC Nijmegen. European-mobility.eu geeft informatie over praktische zaken bij een internationale BPV. Dit is een website van de Europese Unie.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten