Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Laaggeletterdheid in bedrijven komt vaker voor dan je denkt!

Geplaatst op 26 augustus 2019

Wist je bijvoorbeeld dat er 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland zijn? Het niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen de laaggeletterde zelf zo’n 575 euro per jaar kost? Ook kost het bedrijven 652 miljoen aan verminderde productiviteit (Waterhouse Coopers) (2018).

Als je moeite hebt met lezen en schrijven, kan dat je aardig opbreken in je werk en in je privéleven. Een vrachtbrief is een puzzel, een simpel formulier een onoverkomelijke klus. In transport en logistiek kampt bijna één op de tien werknemers met dat probleem. Meestal houden zij het stil en gebruiken smoesjes als: "Als ik een formulier moest invullen, zei ik dat ik last had van mijn hand of dat mijn bril kapot was."

Persoonlijke verhalen

Vrachtwagenchauffeur Michel van Gils vertelt hoe hij zich over die schaamte heen zette.
Michel wordt uiteindelijk vrachtwagenchauffeur. En hoewel hij niet goed kan schrijven, weet hij zich prima te redden. Sterker nog: niemand kent zijn probleem. “Lezen kon ik goed. Voor het schrijven bedacht ik allerlei smoesjes. Vrachtbrieven bewaarde ik, zodat ik ze over kon schrijven. Als ik een formulier moest invullen, zei ik dat ik last had van mijn hand of dat mijn bril kapot was. Vaak nam ik formulieren mee naar huis, zodat mijn vrouw het voor mij kon doen.”

Riet wilde het al jaren: werken als verzorgende. Met mensen werken kan ze goed. Dat merk je meteen. Maar verzorgenden moeten tegenwoordig ook verslagen kunnen schrijven. Over patiënten of een vergadering. En met de computer werken. ‘Dat lukt me nooit,’ dacht Riet. Schrijven vond ze moeilijk en met de computer had ze nog nooit iets gedaan. Toen hoorde ze over de cursus Taal en Computer bij ROC Nijmegen. Riet pakte haar kans en werkt nu met veel plezier als verzorgende.

Op school had Riet wel Nederlands gehad, maar dat was lang geleden. ‘Ik ging al jong werken’ zegt Riet, ‘Ik hoefde niet veel meer te schrijven en dan vergeet je het.’ Hoe pak je dat aan, een verslag schrijven? Hoe maak je goede zinnen zonder al te veel fouten? Riet leerde het in de cursus. Met veel oefenen ging het steeds beter. Ook leerde ze werken met de computer en met internet. Riet kreeg meer zelfvertrouwen. Ze groeide door naar verzorgende en heeft nog elke dag plezier van wat ze leerde in de cursus Taal en Computer.

Gemeenten

De gemeente Nijmegen heeft in maart 2019 de motie “Beter lezen en schrijven? Daar heb je recht op!” aangenomen. De gemeente roept werkgevers op meer te gaan investeren in scholing van hun werknemers. Ook in de andere gemeenten staat laaggeletterdheid hoog op de agenda!

Hoe herken je laaggeletterde werknemers? Zij hebben grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3. Daardoor kunnen ze niet goed meedoen op het werk, veiligheidsvoorschriften worden niet goed begrepen, een vakopleiding volgen zit er niet in en ingewikkelde formulieren als loonbelastingverklaring, zorgtoeslag, belastingaanslagen etc. invullen lukt niet. Communicatie via de computer, roosters invullen en rapporteren gaan moeizaam.

Wat levert scholing uw bedrijf op?

Voordelen verbonden aan een betere beheersing van het Nederlands:

Wat kost de scholing uw bedrijf?

De kosten van de cursussen Nederlands op de werkvloer en digitale basisvaardigheden voor laaggeletterde werknemers zijn voor de eerste bedrijven die zich aanmelden kosteloos. Daarnaast is er een subsidie ‘Tel mee met taal’, dat een groot deel van de kosten vergoedt.

Wat doen wij voor u?

Wij zorgen voor de scholing die uw bedrijf voor de medewerkers nodig heeft (Nederlands en/of digitale vaardigheden):

Het gezin van uw werknemer kan taalondersteuning krijgen zodat de vicieuze cirkel van laaggeletterheid wordt doorbroken.

Wil jij ook in actie komen? Wij kunnen hierbij helpen!

Je kunt namelijk zélf iets doen aan de laaggeletterdheid van uw medewerkers, door uw werknemers te scholen. Beter geschoold personeel is voor elk bedrijf belangrijk en Nederlands leren is een voorbeeld van scholing. ROC Nijmegen en de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn een project gestart,‘Taal & Bedrijf’ dat samen met jou laaggeletterdheid in bedrijven in Gelderland Zuid omlaag brengt.

Ben je enthousiast geworden en heb je interesse in scholing voor uw werknemers? Neem dan contact op met Klaske Tadema via onderstaande gegevens.

Terug naar boven