Geslaagde Week van de duurzaamheid
Geplaatst op 17 april 2019
Vandaag, woensdag 17 april, was de grande finale van de Week van de duurzaamheid op onze locatie Heyendaalseweg. Te midden van een groot aantal gasten werd de tweede editie van de Nijmeegse spraakmakende talkshow De Wereld draait Duurzaam Door opgenomen. Presentator Marcel Rözer (bekend Nijmeegs journalist en columnist) en zijn tafeldame Naomi (studente Hout & Meubel) spraken onder andere met techniekstudenten, docenten, ondernemers en de Nijmeegse politiek over de ontelbare mogelijkheden die duurzaamheid biedt. Onderwerpen als gasloos bouwen, tiny houses, duurzaam onderwijs, klimaatspijbelen en nog meer interessante onderwerpen vlogen over de tafel. Wat een power, passie en kennis rondom duurzaamheid was daar te zien en te ‘voelen’.
Duurzaamheidsmarkt
Eerder op de dag vond de Duurzaamheidsmarkt plaats op onze locatie Heyendaalseweg. Alle eerstejaars techniekstudenten met het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ als keuzedeel (in totaal 239 studenten van uiteenlopende opleidingen) presenteerden hun eindopdracht.
Groepjes studenten ontwierpen en maakten de afgelopen weken samen iets in een van de onderstaande categorieën:
- · Maak iets nieuws van iets ouds
- · Ontwerp een tiny house
- · Maak een waterkrachtcentrale
- · Maak een duurzaam kookboek
Mike en Tom van de opleiding Mechatronica maakten van oude cd-roms een cnc-schrijver (een soort van 3D-printer die schrijft ipv print). Zij wonnen daarmee de 1e prijs. De andere prijswinnaars maakten een prachtige schommelstoel van pvc-buizen, koper en stukjes hout. Ook waren er diverse ontwerpen van tiny houses en vele andere mooie en inventieve ontwerpen te bewonderen. Naast studenten namen ook meerdere bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben deel aan de markt. Goed begin van de weekMaandag mochten alle techniekstudenten die het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ volgen hun eigen lesprogramma voor 1 dag samenstellen. Er was een uiteenlopend programma waaruit men kon kiezen. Alle activiteiten stonden uiteraard in het teken van duurzaamheid. Zo konden de studenten onder andere onderzoek doen met een warmtecamera, een energiespel spelen, een film of documentaire bekijken, ontdekken hoe wind- en zonne-energie werkt, leren van een expert over BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en een workshop upcycle je spijkerbroek volgen. Dinsdag volgden deze studenten zowel ‘in huis’ als buitenshuis diverse interessante en tot de verbeelding sprekende gastlessen en workshops rondom duurzaamheid. |
|
|
|
Keuzedeel Duurzaamheid in het (technische) beroep
Dit studieonderdeel brengt onze studenten in aanraking met verschillende aspecten van duurzaamheid: van afvalverwerking tot hernieuwbare energiebronnen en van ecologisch voetafdruk tot duurzame kleding en voeding. Met dit keuzedeel proberen we vooral de creativiteit van studenten aan te spreken en hen uit te dagen mee te denken over duurzame (technologische) vernieuwingen.